McCain vann i South Carolina

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-20

Mitt Romney vann i Nevada

John McCain gick segrande ur republikanernas primärval i South Carolina.

John McCain gick segrande ur republikanernas primärval i South Carolina. McCain och Clinton kunde efter lördagens framgångar göra anspråk på ledarpositionen i sina respektive partier, men utgången är fortfarande en öppen fråga.

Även republikanerna höll nomineringsmöten i Nevada och dem vann Mitt Romney som väntat. Romney hade dock ingen större konkurrens i Nevada. Valen i den västliga delstaten har i det närmaste ignorerats av andra republikanska presidentkandidater.

Viktig revansch

Desto mer krut lade republikanerna på lördagen på primärvalet i South Carolina. Där väljs visserligen färre delegater än i Nevada, men South Carolina anses mer inflytelserikt eftersom det är den första av sydstaterna som väljer mellan kandidaterna. Den 71-årige John McCain ledde med 33 procent när 93 procent av alla röster hade räknats. Mike Huckabee låg tvåa med 30 procent.

Segerns sötma förstärktes av att McCain förlorade mot GeorgeW Bush i just South Carolina i kampen om vem som skulle bli republikanernas kandidat för åtta år sedan.

– Tack, mina vänner, tack South Carolina för att ha fört oss först över mållinjen i det första primärvalet i södern. Det tog ett tag, men vad betyder åtta år när man är bland vänner, sade McCain i sitt segertal.

Han noterade också att i varje presidentval sedan 1980 har den som vunnit i South Carolina slutat som republikansk presidentkandidat.

En i det republikanska startfältet, kongressmannen Duncan Hunter från Kalifornien, kastade in handduken på lördagen, efter att ha slutat sist i de inledande primärvalen.