Ville själv bli vallad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-25

Misstänkte mannen vallades på brottsplatsen – för att minnas

GÄLLIVARE. Här visar gruvarbetaren för första gången hur han förde bort Carolin Stenvalls kropp.

Men mitt i rekonstruktionen bryter han ihop.

Då tröstas den mordmisstänkte trebarnspappan av en polisman – med en klapp på axeln.

Efter ett självmordsförsök och en veckas tuffa polisförhör har 50-åringen brutits ned.

Till slut bad han själv att få visa hur han har flyttat runt Carolin Stenvalls kropp i skogarna söder om Gällivare.

– På hans begäran har vi gjort vallning med rekonstruktion på tre platser, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck till Aftonbladet.

Videofilmade allt

Flera polisutredare och tekniker följde honom i de olika skogsområdena och allt dokumenterades noggrant med videokamera.

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki är en rekonstruktion en mycket viktig del av en förundersökning.

– De låter honom rekonstruera vad som hänt för att kunna kontrollera hans version, säger han.

Vid rastplatsen Stenbron, strax söder om Gällivare, fick han visa hur han själv påstår att han dödat henne. Utredarna tror inte på förklaringen att han knuffat henne mot bilens draganordning.

Det är fortfarande inte klarlagt om Carolin någonsin kom fram till Stenbron.

– Många har sett hennes bil där. Men ingen har sett henne, säger Ulrika Schönbeck.

Vet inte hur hon dog

Exakt var och hur Carolin dödades är fortfarande en gåta för utredarna.

– Jag kan inte säga var hon dog eftersom vi inte vet det.

Nu tyder allt mer på att något allvarligt inträffat vid rastplatsen 58:an, just 58 kilometer sydost om Gällivare. Där hittade polisen en blodpöl och en blodig bagagerumsmatta – som ledde till den misstänkte trebarnspappan.

Under gårdagens rekonstruktion visade gruvarbetaren, med hjälp av en polisdocka, hur han lyfte in Carolin i bagaget på sin kombi. Polisen hade lånat en Audi av samma modell för att göra rekonstruktionen så realistisk som möjligt.

Han ansträngde sig för att hålla blicken från dockan och bagageutrymmet. En kvinnlig polis fick vid flera tillfällen agera offer och lägga sig i bagageluckan så att mannen kunde visa vad han gjort.

Efter en stund blev det för mycket för honom. Han såg skärrad ut och tog sig sedan för pannan. En polis gav honom då en tröstande klapp på axeln. Enligt hans advokat mår han dåligt över vad han gjort och lider av samvetskval. Han vill inte ens se vad han gjort med kroppen. Exakt vad som hänt vid rastplatsen 58:an är oklart.

– Jag kan avslöja att vi gjort ytterligare fynd vid platsen som vi inte gått ut med tidigare. Men vilka de är kan jag inte säga, förklarar Ulrika Schönbeck.

I onsdags pekade mannen ut platsen vid Lansjärv där Carolin hittades. Där har hon legat helt öppet under de senaste veckorna.

Här låg kroppen

I går ledde 50-åringen polisen till den plats där han lämnade Carolins kropp natten då hon försvann. Där dumpade han henne vid en stenåldersboplats nära Gyljen och Lillberget, cirka 13 mil sydost om Gällivare.

– Först efter ett par veckor flyttade han henne till Lansjärv där hon legat den sista tiden. Han tyckte synd om henne. Jag kan inte svara på varför han säger att han just på den platsen tyckte mer synd om henne än vad han skulle göra någon annanstans, säger Ulrika Schönbeck.

I går reste polisens tekniker ett tält vid stenåldersboplatsen. De arbetade till sent på kvällen med att säkra spår. Det gjordes flera fynd som bars iväg i bruna papperspåsar. Man sökte också länge i skogen kring det vita tältet.

– Att man vill skydda fynden från väder och vind antyder någon sorts spår som lätt kan förstöras och då kan man tänka sig biologiska spår som till exempel blod, säger Jerzy Sarnecki.

Flyttas till Luleå

Åklagaren bekräftar också att så är fallet, men vad det rör sig om vill hon inte säga.

– Den tekniska undersökningen är inte klar än, förklarar Schönbeck.

Efter en heldag i skogen kördes den 50-årige trebarnspappan tillbaka till polishuset i Gällivare. Enligt åklagaren körs han först i helgen till häktet i Luleå. Några mer vallningar är inte aktuella.

– Om det inte är så att han själv vill. Då ställer vi självfallet upp på det.

Följ ämnen i artikeln