Rika fuskar mest med skatten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-23

Högavlönade fifflar mer med skatten än andra genom att mörka sina inkomster. Det visar en ny amerikansk studie.

Amerikaner som tjänar mellan tre och sju miljoner kronor döljer mest sina inkomster och gör överdrivna avdrag.

Bakom uppgifterna står tidningen Forbes som presenterar ny forskning från universitetet i Michigan. Studien är genomförd av ekonomiprofessorn Joel Slemrod på uppdrag av den amerikanska skattemyndigheten Internal revenue service, IRS.

Källorna svårspårade

Den här gruppen skattebetalare försökte i genomsnitt lura staten att deras årsinkomst 2001 var 21 procent lägre än den var. Samma siffra var 8 procent för den grupp som tjänar mellan 300 000 och 700 000 per år.

Enligt forskarna kan fusket förklaras med att höginkomsttagare får inkomster från källor som är lättare att dölja. Det kan vara egenföretagares vinster, hyresintäkter och kapitalvinster.

Mest förmögna ärligare

Studien visar också att de allra rikaste var ärligare än den mest fuskande gruppen med vad de tjänade. Personer som lyfte en årsinkomst på över 14 miljoner kronor försökte dölja ungefär 10 procent av sin inkomst.

Men professor Joel Slemrod tvivlar på att den siffran stämmer. Han misstänker att den gruppen har ännu bättre metoder för att dölja sina inkomster än de som tjänar mindre.

Den amerikanska skattemyndigheten IRS har stämt den Schweiziska banken UBS för att få ut namnen på 18 000 amerikaner som kan ha orapporterade konton i landet.