”Det känns nästan omöjligt att stanna”

Publicerad 2015-07-13

Unga greker vill lämna landet efter nya uppgörelsen

ATEN. Unga greker vill lämna landet efter låneuppgörelsen. Rädsla för att nya åtstramningar ska göra det ännu svårare att skapa sig en framtid i Grekland.

Så fort Pavlos Kollias muckade från sin militärtjänstgöring flyttade han USA för att plugga vidare. Hans lumparkompis Modestos Kargias blev kvar i Grekland och när de idag, fem år senare, återses i Aten är det uppenbara samtalsämnet att flytta utomlands.

– Jag vill göra som Pavlos och lämna Grekland, kanske till Kanada eller Australien.

Det säger Modestos som snart är klar med sin lantbruksexamen vid ett universitet i Aten, men tror att det kommer bli ännu svårare att hitta ett jobb nu.

– Min vän hade inte samma tur som jag, som stack innan krisen bröt ut, säger Pavlos.

Hårdare åtstramaningar

För att Grekland ska få ut de 86 miljarder euro som långivarna lovat i dagens överenskommelse, så krävs ännu hårdare åtstramningar från Greklands sida. Bedömare menar att det trots överenskommelsen idag kan bli många svåra år innan landets ekonomi kan landa på fötterna igen.

Alexandra Myressioti, som är utbildad skulptör men försörjer sig genom att jobba i en sportbutik, har under de senaste åren kämpat för att bli kvar i Grekland. Under de senaste åren har hon hon sett vän efter vän flytta utomlands.

– Jag vill egentligen vara kvar här. Men med de nya sparåtgärderna kan jag tvingas lämna Grekland, det känns nästan omöjligt att stanna, säger Alexandra. Hon funderar nu på att flytta till Sverige eller Finland eftersom grekiska vänner flyttat dit. Hon tror också att där finns bättre förutsättningar i Norden att skapa sig en framtid.

Alexandra är en av de många unga väljare som röstade fram vänsterpartiet Syriza, som nu sitter vid regeringsmakten tillsammans med koalitionspartnern Oberoende Greker (Anel), ett högerpopulistiskt parti.

– Jag röstade på Syriza eftersom jag var trött på korruptionen bland politikerna i de partier som tidigare styrde Grekland. Men jag är inte en övertygad Syriza-anhängare. Kanske byter jag till en annat val om premiärministerns Tsipras avtal med långivarna bli dåligt för Grekland, säger Alexandra.

Strängare kontroll

Även om låneuppgörelsen i Bryssel nu är klar återstår en stor utmaning för Alexis Tsipras, som måste få igenom de nya villkoren för Grekland i en omröstning i grekiska parlamentet på onsdag.

Utöver hårdare sparkrav vill långivarna ha strängare kontroll för att garantera att privatiseringar samt skatte- och pensionsreformer verkligen genomförs i Grekland.

– Jag tycker det är bra att man kontrollerar var pengarna hamnar eftersom vi sett så mycket korruption i Grekland, säger 28-åriga Louis Anthopoulos, som extraknäcker i en skivbutik vid sidan om ekonomistudier.

Han överväger också att lämna Grekland, men har fått en kallelse från grekiska militären som säger att han måste påbörja sin 8-månader långa militärtjänstgöring snart.

– Skulle jag lämna landet innan dess kan jag få problem när jag återvänder, säger Louis.

Samtidigt är Louis kluven till att att så många unga lämnar landet.

– Det är sorgligt egentligen. Vi är välutbildade och kan jobba hårt. Om vi bara fick rätt förutsättningar skulle vi kunna vara en generation som lyfte Greklands ekonomi med företagande och innovation, säger Louis.

Tomas Thorén

Följ ämnen i artikeln