De ska rädda liv – på Medelhavet

Uppdaterad 2015-10-27 | Publicerad 2015-10-26

Nu är Schibsteds Gula båtarna på plats för att hjälpa flyktingar

Över 3 100 människor har dött på flykt över Medelhavet i år.

Nu är Gula båtarna på plats i Grekland – redo dygnet runt för att rädda liv.

Sjöräddningssällskapet har, med stöd av Aftonbladet och Schibsted Sverige, skickat två båtar till den grekiska ön Samos som ska bistå den grekiska sjöräddningen i arbetet med att rädda flyktingar i sjönöd.

Aftonbladets ägare, mediebolaget Schibsted, har startat insamlingskampanjen Gula båtarna för att få ihop pengar till insatsen.

9 000 försöker varje dag

Som en del i kampanjen ingår en sjöräddningsutbildad reporter eller fotograf från Aftonbladet i besättningen, som deltar i räddningsarbetet men också kan rapportera från båtarna.

Hjälpbehovet är stort. Runt 9 000 personer försöker dagligen ta sig över Egeiska havet från Turkiet till Grekland. Många når aldrig fram. Förra veckan välte en gummibåt utanför Samos och 14 personer omkom.

Har fått in 1,6 miljoner

Sjöräddningssällskapet hoppas kunna vara i Medelhavet i sex månader. Ju mer pengar som kommer in till insamlingen, desto längre­ kan båtarna stanna.

Hittills har drygt 1,6 miljoner kronor samlats in.

Så skänker du pengar

Swish: Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula båtarna.

Sms: Sms:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72 600 för att skänka 100-500 kronor.

Bankgiro: Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378.

Gjorda för att rädda liv

Gula båtarna är i den så kallade Victoriaklassen, särskilt framtagna för insatser till havs.

De är tolv meter långa och självrätande, de ska alltså vända sig rätt om de slår runt. De är testade för att kunna rädda 60 människor.

Båtarna kan köra i 34 knop.

Är ständigt beredda

Sjöräddningssällskapet startade 1907 av fiskare som varnade folk för dåligt väder. Det är en ideell organisation och de frivilliga arbetar till vardags som allt från snickare till fiskare och läkare. När de har jour är de ständigt beredda. Går larmet ska de vara i båten och på väg ut ur hamnen på mindre än 15 minuter.

Sjöräddningssällskapet lämnar hamn 8 000 gånger per år. 1 000 gånger handlar det om nödlägen i någon form. Det är 70 procent av landets sjöräddningsinsatser.

Sjöräddarna har tidigare deltagit utomlands vid stora historiska händelser. Efter andra världs­kriget hjälpte de flyktingar från Tyskland och Polen. När Sovjet­unionen kollapsat fanns båtar redo, men den gången uteblev flyktingströmmarna.

Här är teamet som har åkt ner till Medelhavet

Båtarna befinner sig på ön Samos.

Sjöräddarna från SSRS

Fredrik Forsman, 42.

Befälhavare på Rescue 12-29

Yrke: Projektledare och doktorand på Chalmers Tekniska Högskola, sjökapten samt forskar kring sjösäkerhet och utbildning på Sjöräddningssällskapet.

Victor Bogesjö, 32.

Besättningsman på Rescue 12-29

Yrke: Skadehanterare på sjöförsäkringsbolaget The Swedish Club.

Rasmus Karlsson, 27.

Befälhavare på Rescue 12-30

Yrke: Befälhavare och redare.

John Henriksen, 54.

Besättningsman på Rescue 12-30

Yrke: Custom Process Administration (speditör).

Journalisterna från Aftonbladet

Robert Aschberg, 63.

Journalist, folkkär programledare och mångårig medarbetare i Aftonbladet. Engagerad som styrelsemedlem i Sjöräddningssällskapet. Vinnare av Stora journalistpriset 1991 och Stora radiopriset 2013.

Carina Bergfeldt, 35.

Har gjort flera reportageresor runt om i världen, bland annat ”Kriserna vi glömde” från Afrika. Carina vann Stora Journalistpriset 2012 i kategorin Årets berättare och har också skrivit flera uppmärksammade böcker.

Erik Wiman, 38.

En av Aftonbladets mest erfarna utrikesreportrar som rapporterat på plats från de flesta krig och konflikter de senaste åren, bland annat i Syrien, Libyen och Haiti. Erik har också gjort flera uppmärksammade grävande reportage.

Kenan Habul, 35.

Nyhetsreporter som rapporterat från flera konflikter utomlands men också gjort många undersökande reportage i Sverige om bland annat Sverigedemokraterna. Nominerades till Stora journalistpriset 2013.

Peter Wixtröm, 33.

Fotograf med stor erfarenhet av nyhetsrapportering, reportage och TV i såväl Sverige som utomlands. Peter tilldelades utmärkelsen Årets bild och Årets nyhetsbild Sverige 2011. 

Andreas Bardell, 32.

Rutinerad nyhetsfotograf som genomfört flera uppmärksammade reportage i Sverige och utomlands. Tilldelades utmärkelsen Årets bildreportage Sverige 2009 och har även vunnit priser i internationella Picture of the Year.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

ANNONS

Följ ämnen i artikeln