En spricka i Alliansen efter M:s förslag

Uppdaterad 2016-11-29 | Publicerad 2015-11-09

FP och KD positiva - men inte C

Vid M:s pressträff idag förslogs nya åtgärder gällande flyktingkrisen, bland annat tillfälliga gränskontroller, för att ”minska trycket på Sverige på kort tid”.

Centerpartiet tror emellertid inte att åtgärderna leder till ett minskat tryck.

– Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson (C).

Vid Moderaternas pressträff i dag förde partiledaren Anna Kinberg Batra och den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson fram nya förslag.

Åtgärderna som partiet vill se är att tillfälliga gränskontroller införs, för att man ska få kontroll över vilka som kommer till Sverige. Vidare föreslår man även som att personer söker asyl och som kommer via andra EU-länder ska nekas inresa till Sverige, enligt Dublinförordningens principer.

”Allvarligt läge”

Man föreslår också att processen för att sända tillbaka dem som inte får asyl i Sverige ska skyndas på och effektiviseras.

Enligt M skulle förslag minska trycket på Sverige på kort tid.

Moderaterna får medhåll av Kristdemokraterna och Folkpartiet.

– Vi är i ett exceptionellt och allvarligt läge. Då måste vi kunna överväga olika åtgärder både för att vi ska ha ett hållbart mottagande och för att vi ska minska trycket på Sverige, säger Andreas Carlsson, gruppledare i KD.

Folkpartiets migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm delar också M:s uppfattning och uppger att FP inte stänger några dörrar.

– Min bedömning är att vi kommer landa där till slut. Tillfälliga gränskontroller är något som vi har diskuterat. Det har både fördelar och nackdelar, vilket man naturligtvis måste studera grundligt. Men vi i Folkpartiet stänger inga dörrar för detta, säger han.

C skeptiska

Det fjärde allianspartiet, Centerpartiet, ställer sig emellertid mer skeptiskt till de föreslagna åtgärderna.

– Moderaterna föreslår att införa tillfälliga gränskontroller i enlighet med vad som tillåts i Schengen. Det skulle innebära att mycket stora polisiära resurser flyttades från normalt polisiärt arbete som brottsbekämpning, utredningar och förebyggande arbete till att kontrollera vilka som passerar Sveriges gränser.

– Trots denna omprioritering skulle man enbart kunna kontrollera en liten del. Det skulle dessutom innebära enorma förseningar i den viktiga trafiken, inte minst över Öresundsbron. Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet. Man har rätt att söka asyl vid en sådan kontroll, säger Johanna Jönsson, centerpartiets migrationspolitiske talesperson.