USA och Ryssland överens om syriskt luftrum

Uppdaterad 2015-11-07 | Publicerad 2015-10-20

USA och Ryssland ska arbeta tillsammans för att minimera riskerna för olyckor i syriskt luftrum, skriver AP. Båda länderna genomför flyganfall över Syrien.

Ryssland och USA har kommit överens om säkerhetsrutiner för att minimera risken för olyckor, när båda länderna genomför flyganfall i Syrien. Det meddelade Peter Cook, talesman för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, ikväll, enligt nyhetsbyrån AP.

För någon vecka sedan flög piloter från amerikanskt och ryskt stridsflyg farligt nära varandra. Enligt BBC flög planen bara 15-30 km ifrån varandra.

Arbetsgrupp ska reda ut problem

Dokumentet som nu undertecknats drar upp riktlinjer för luftsäkerheten för de två länderna och bestämmer vilka frekvenser man ska kommunicera på. På marken ska en arbetsgrupp och kontakt via telefon reda ut framtida frågor, skriver AP.

Länderna ska dock inte dela med sig av sina mål för flyganfallen eller samarbeta i övrigt.

Ryssland började med flyganfall över Syrien den 20 september och hävdar att de inriktar sig på IS och andra terrorister. Men kritiker menar att Ryssland snarare fokuserar på den moderata och islamistiska oppositionen, skriver TT.

USA leder en internationell koalition som utfört anfall mot IS-mål i Syrien sedan september 2014.

Följ ämnen i artikeln