Trump är som en svavelosande predikant

Publicerad 2015-09-15

DALLAS. Är det ett väckelsemöte? En rockshow? En ståuppföreställning?

Nej, det är Donald Trump som håller valmöte i en fullsatt hockeyarena i Texas – men den som tar fel må vara ursäktad.

För stämningen är snudd på religiös, volymen dånande och anslaget tidvis mer än lovligt spexigt.

– Somliga försöka angripa mig för att jag använder tupé, men det gör jag inte alls. Kolla, det här är alldeles riktigt hår, säger tidernas mest osannolike presidentkandidat och rycker sig i kalufsen till dånande ovationer.

Donald Trumps popularitet bland gräsrötterna i den republikanska valmanskåren består.

Det står väldigt klart när den spektakuläre fastighetsmogulen och tv-stjärnan kommer till ett alltjämt sommarhett Dallas för ett jättelikt valmöte på idrottsarenan American Airlines Center.

Uppemot 15 000 hängivna supportrar – unga som gamla, kvinnor som män, många i cowboyhatt och andra i Davy Crockett-mössor – fyller parkett och läktare och de tycks alla älska den enmansshow de får sig till livs.

För en show är det.

Hånar rivalerna

I en dryg timme står Trump på scenen mitt i arenan och underhåller församlingen med ständiga skott från höften, utan manus och utan något som ens liknar en röd tråd.

Han hånar rivalerna i det republikanska primärvalet med mer eller mindre rumsrena skämt, kallar George W Bushs förre rådgivare Karl Rove för ”komplett idiot”, beskriver politikerna som styr i Washington som fullständigt inkompetenta, skryter om sina egna triumfer och rikedomar och utför till och med ett litet nummer om sin världsberömda frisyr.

– Somliga försöka angripa mig för att jag använder tupé, men det gör jag inte alls. Kolla, det här är alldeles riktigt hår, säger han och börjar rycka i kalufsen.

Naturligtvis får vi också veta att Hillary Clinton – huvudmotståndaren på den demokratiska sidan – är den värsta utrikesministern i amerikansk historia, i möjlig konkurrens med efterträdaren John Kerry.

Ovationerna är dånande.

Politik?

Nej, trots att det är mannen som de facto leder det republikanska primärvalsfältet – och det är stort – som håller hov känns det mer som blandning av rockkonsert, ståupp-föreställning och tältmöte med en svavelosande predikant.

Undviker detaljer

I vanlig ordning undviker att han också gå in på detaljer i de sakfrågor han ändå tar upp.

”The Donald” häver bara ur sig den typ av svepande löften han vet att hans anhängare vill höra.

Den illegala invandringen ska stoppas med en mur (”Trump-muren...låter inte det underbart?”), brottslingar från andra länder kastas ut, amerikanska företag som flyttar fabriker utomlands tvingas flytta hem dem igen, den amerikanska militären bli starkare än någonsin och USA ”vinna” i förhandlingar med Kina och Japan eftersom Trump själv är ”en av världens allra bästa förhandlare”.

Exakt hur det ska gå till när inget av de fantasifulla förslagen går att genomföra utan kongressens godkännande specificeras dock inte.

– Men det spelar ingen roll, vi behöver en ny sorts politiker som uttrycker något annat än det vi alltid får höra annars, säger Craig Feldman till Aftonbladet i den slingrande kön utanför ACC timmen före mötet.

Feldman är i 60-årsåldern och arbetslös sedan många år och vill, som så många av Trumps supportrar, se förändring på djupet,

– Någon annan måste ta över än de proffspolitiker som styrt oss så länge. Om inte Trump så någon... vem som helst! Någon som kan få grepp om det här och göra verklig skillnad.

”En riktig amerikan”

Mike och Mark, två bröder som dagen till ära klätt sig i den typ av pälsmössa Texas-hjälten Davy Crockett bar vid det mytomspunna slaget vid Alamo, är ännu mer entusiastiska

– Trump är en riktig amerikan som struntar i politisk korrekthet. Han säger vad han tycker och vi håller med honom. Framförallt är vi mycket nöjda med att han vill skydda våra gränser, säger de.

Det finns dock de utanför arenan som är mindre förtjusta också. Ett hundratal demonstranter skanderar om vad de beskriver som miljardärens flagranta rasism och James Brad bara fnyser när vi frågar om han sympatiserar med Donald Trump.

Visserligen har han en ”Trump for President”-t-shirt på sig, och säljer knappar med samma budskap, men...

– Det gör jag bara för att jag är kapitalist. Som Trump. Jag försöker tjäna pengar. Skillnaden är att jag inte fått ärva pengar och inte gått i konkurs vid fem tillfällen, skrockar han och fortsätter:

– Trump skrämmer mig, han har inga svar på nånting och de enda som stöder honom är människor utan utbildning. Hade de någon skulle de förstå vilket skämt han är.

Det må vara hänt, men de är många – så många att favoriten uppe i talarstolen i Dallas kan avsluta sitt halsbrytande anförande med att, utan att överdriva, konstatera att de är en del av en folkrörelse.