Fyra gripna misstänkta för våldtäkt på studentkryssning

Uppdaterad 2016-04-01 | Publicerad 2016-03-30

Fyra män är gripna misstänkta för grov våldtäkt under en studentkryssning.

Polisen uppger att de gripna blivit utpekade.

– Alla killar fick gå ut en och en och titta i en spegel, säger en av resenärerna.

Omkring 1 700 studenter från Mellan- och Sydsverige reste i går i väg på en studentkryssning arrangerad av företaget Fun Cruises. När Silja Lines-färja kom tillbaka till Stockholm under onsdagskvällen stoppades alla killar från att lämna fartyget enligt en av kryssningsdeltagarna Aftonbladet pratat med.

Under färden har en misstänkt gruppvåldtäkt inträffat ombord.

– Vi fick höra det när vi skulle gå av, säger en resenär.

– Nu står alla killar i kö och väntar på att gå av medan tjejerna har gått av färjan.

Polisen uppger att fyra män är gripna misstänkta för grov våldtäkt.

– De har gripits efter utpekande och har nu tagits till stationen för förhör, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

”Fick gå av en och en”

Polisen vill inte säga något om offrets eller de misstänktas ålder. De vill inte heller kommentera vilken typ av kryssning det handlar om.

En resenärer på studentkryssningen berättar för Aftonbladet att de köade i flera timmar efter att båten anlänt vid 18-tiden.

– Man fick gå ut en och en och kolla in en i glasruta, säger en resenär.

Enligt Albin Näverberg har ett ”antal” personer dna-testats på väg av båten.

– Vi har tagit utrednings-dna men inte testat alla, säger han.

Vd för företaget som arrangerar Fun Cruises studentkryssningar hänvisar alla frågar i ärendet till Silja Lines kommunikationschef Janis Pavuls. Pavuls bekräftar att den misstänkta gruppvåldtäkten har skett ombord på en av deras färjor under en studentkryssning.

– Det jag kan berätta är att en tjej har anmält en våldtäkt ombord, säger Janis Pavuls.

– Polisen sköter ärendet och eftersom det är en brottsutredning måste jag hänvisa alla frågor om det här till dem. Vi bidrar med det material och den information vi har.

Deltagarna måste vara 18

Samtidigt som studentkryssarna som kollats av polisen gick av färjan stod nästa gäng och väntade på att gå ombord på fartyget för nästa 24 timmars kryssning.

På arrangörens hemsida beskrivs studentkryssningarna som ”Ett lyxigt fartyg fyllt med enbart studenter under ett galet fartfyllt dygn till havs – över 10 000 åker varje vår” och att ”ett fartyg fylls med studenter från hela landet som festar tillsammans under ett helt dygn”.

För att åka med på kryssningen måste resenären ha fyllt 18 år.