Vem förgiftade Owes fiskar?

Publicerad 2016-09-21

I över 20 år har Owe och hans fru Maj-Britt haft karpfiskar i sin butik.

Men när de kom till jobbet i lördags hade någon förgiftat en hel bassäng och ett femtiotal fiskar flöt livlösa på ytan.

– Det är ofattbart, säger Owe.

Owe Jacobsson, 67, och Maj-Britt, 67, har fött upp karpfisksorten koi på Ja Ha Garden Center i Säter i över tjugo år. Men när de kom till jobbet i lördags morse för att öppna möttes de av en hemsk upptäckt. I en av bassängerna låg ett femtiotal fiskar och flöt på ytan.

– När Maj-Britt kom in såg hon att lådor och kartonger var framdragna i butiken och det var alldeles blött på golvet. Sedan såg hon bassängen. Vattnet var alldeles grönt och hälften av fiskarna var redan döda och den andra hälften på god väg, säger Owe.

”Det är ofattbart”

Det visade sig att någon har tagit sig in i butiken genom att krossa en ruta. Sedan hade bassängen tömts på vatten och någon hade hällt i allt gift de kunnat hitta i den – bland annat flera liter ogräsättika, myrmedel och insektsmedel. Dessutom hade de flyttat fiskar från andra bassänger till den med förgiftat vatten.

– Det är förskräckligt. Det här är ju inget man tror kan hända, det är ofattbart. Man tror ju inte att man har gjort något som gör att någon vill göra så här mot en.

Haft fiskarna i 20 år

De största fiskarna var över en halvmeter långa och en vägde så mycket som 6,2 kilo.

– Koifiskar är kända för att de blir väldigt gamla och beter sig nästan som sällskapsdjur som man kan klappa. Jag har haft de här fiskarna i 15-20 år.

Bara tre guldfiskar och en stör överlevde händelsen och än är inte faran över.

– Man vet ju inte om de har fått inre skador som gör att de inte klarar sig. Fiskar är ju väldigt känsliga för gift i vattnet eftersom de både lever, äter och andas där.

Ren skadegörelse

Det fanns inga pengar i butiken och det fattas heller ingen elektronik – det får paret att dra slutsatsen att det rör sig om rent sabotage.

Direkt efteråt polisanmäldes händelsen och efter incidenten skrev Ove ett Facebookinlägg om sabotaget som i skrivande stund har delats över 2 000 gånger. I kommentarsfältet höjs många upprörda röster om de dödade fiskarna.

– Det känns ju otroligt, så värmande att så många ringt och hört av sig. Chansen blir ju större då att det skulle kunna komma fram något som ger klarhet i det. Men hittills har vi inte hört något.

Sett någon med gröna fingrar?

Som det ser ut nu blir det inga nya fiskar i bassängen, filtrerna behöver bytas ut och mycket har blivit skadat. Anledningen till att vattnet var grönt var dessutom för att en hel dunk fiskmedicin hällts i vattnet, något som ger det en grön färg.

– Det är lite makabert om man tänker att de försökt ha lite kul med fiskarna och sedan velat bota dem. Men medicinen färgar av sig väldigt så har man sett någon med gröna fingrar och kläder får man gärna höra av sig.