Experterna i saltbråk

Publicerad 2014-08-04

Professor Hulthén: Undvik salt i värmen
Docent Ravnskov: Det är ett livsfarligt råd

Livsfarligt – eller livs­nödvändigt.

Mitt i högsommarhettan har ett saltbråk brutit ut bland experterna.

– Att dra ner på saltet i sommarvärmen är ett livsfarligt råd, fullständigt vansinnigt, säger docent Uffe Ravnskov.

Sommarsvensson bör se upp med saltet i värmen menar Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Vi äter redan dubbelt så mycket salt som vi borde. Så undvik det i värmen. Salt är en potentiell risk för högt blodtryck och stroke som sedan leder till hjärtinfarkt, säger hon.

Helt fel, menar Uffe Ravnskov, docent i medicinska njursjukdomar och medicine doktor.

– Att inte äta salt när det är varmt är tokigt eftersom vi förlorar en massa salt med svetten. Då sjunker blodtrycket och man kan bli yr och svimma, säger han.

Livsmedelsverket rekommenderar ett saltintag på sex gram per dag, lika mycket som en tesked.

”Det är ofarligt”

Men enligt Uffe Ravn­skov är det helt riskfritt att äta dubbelt så mycket – upp till tolv gram om dagen.

– Om du äter mycket salt under en dag stiger blodtrycket lite grann men det normaliseras efter några timmar. Det är ofarligt att äta mycket salt eftersom njurarna släpper ut överskottet utan minsta ansträngning, säger han.

Enligt Lena Hulthén är docentens rekommen­dation på tok för hög.

– Jag förstår inte vad han baserar det på. Trots att folk inte lyfter saltkaret får vi i oss massor av salt i färdiga produkter som bröd, ost, oliver och salami. Vi svenskar äter 12 till 13 gram salt per dag, det är dubbelt så mycket salt som vi borde äta.

Uffe Ravnskov säger att det till och med är farligt att inte få i sig tillräckligt med salt i hettan.

Tvekar inte

– Folk som inte äter salt och dricker mycket vatten är i livsfara under sommarvärmen. Det är i synnerhet farligt för äldre, de kan till och med dö. Rådet att minska på saltet har inget stöd i vetenskapen.

Sylvia Eichenberger och Maja Müller från Basel tvekar inte att salta loss i värmen.

– Jag vill ha mer salt i värmen, det är som att min kropp kräver mer salt eftersom jag svettas i hettan, säger Sylvia.

Marie Johansson från Täby drar i stället ner på saltet.

– Jag vet att salt kan vara farligt för dem som har högt blodtryck, därför till­sätter jag inte salt när jag lagar mat, säger hon.

En tesked salt om dagen

60–70 procent av allt salt vi får i oss kommer från färdiga livsmedel som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.

Nyckelhålsmärkta livsmedel får endast innehålla en viss mängd salt.

Rekommendationen från Livsmedelsverket är att äta högst sex gram per dag, vilket är ungefär lika mycket som en tesked.

Smaksätt maten med färska örter eller örtkryddor men se upp med kryddblandningar som ofta innehåller mycket salt. Sätt smak på maten med vitlök, ingefära, chili, citron, lime och rött eller vitt vin.

Enligt reglerna för märkning behöver producenter inte ange hur mycket salt en vara inne­håller på förpackningen. Denna regel gäller i hela EU.

Om du äter en färdigrätt som väger 500 gram och som innehåller 0,5 gram natrium per 100 gram, får du i dig 2,5 gram natrium. Det är mer natrium än vad man bör få i sig under en hel dag, enligt de svenska näringsrekommendationerna.

Målet är att vuxna ska äta högst 2,3 gram natrium per dag, vilket motsvarar sex gram salt (en tesked).

Källa: Livsmedelsverket