IS-vapen förbryllar experter

Uppdaterad 2014-12-04 | Publicerad 2014-12-03

Här är Islamiska Statens senaste krigsredskap.

Ett över tre meter långt maskingevär – som terrorsekten skryter med på nätet.

Nu förbryllas experter av det oidentifierade pjäsen.

Maskingeväret är så stort att det måste stöttas upp av två stativ. Enligt Daily Mail är vapnets kaliber på 23 millimeter tre gånger grövre än vanliga maskingevär. På fotografier som publicerats på nätet av terrorgruppen syns en IS-krigare sikta med den över tre meter långa vapnet ut från ett lägenhetsfönster i Kobane. Och på golvet under vapenkonstruktionen ligger tomma ammunitionsaskar.

Tungt vapen

Samtidigt är maskingeväret så pass ovanligt - troligen ett hembygge - att vapenexperter har svårt att förklara vad de ser framför sig på bilderna.

– Problemet med att identifiera det här vapnets effekt är för det första att vi inte vet med säkerhet vad det är för kaliber. Men det vore inte någon vits med att bygga något sådant här om det inte är en rejäl kaliber, säger vapenexperten David Dyson till Daily Mail.

– Den här ammunitionen (23 millimeter) finns utrustad med högexplosiva eller pansarbrytande projektiler. De är effektiva mot både personer och fordon, inklusive lätt bepansrade sådana.

Blodigt inbördeskrig

Staden Kobane hade tidigare 50 000 invånare - men efter hårda strider mellan extremister från IS och kurdiska styrkor har merparten av invånarna tvingats fly sina hem. Inbördeskriget i Syrien är nu inne på sitt fjärde år. Hur många som har dött i konflikten är oklart men enligt Washington Post handlar det om kring 200 000 personer.

Följ ämnen i artikeln