Putin: Jag har inget med attacken mot USA-valet att göra

Publicerad 2018-03-11

Rysslands president Vladimir Putin förnekar all officiell inblandning i den ryska attacken mot valet i USA.

– Kan någon verkligen tror att Ryssland, tusentals mil bort, kan påverka valresultatet, säger han i en ny NBC-intervju.

USA:s samlade underrättelsemyndigheter har slagit fast att Ryssland ligger bakom attackerna mot presidentvalet. Och en sådan ryska operation ska inte ha kunnat ske utan president Vladimir Putins goda minne, enligt de amerikanska myndigheterna.

I mitten av februari väckte Robert Mueller, den särskilde åklagare som leder utredningen av de ryska valkopplingarna, mot 13 ryska medborgare och tre ryska företag.

– De åtalade misstänks ha bedrivit vad de kallar informationskrig mot USA med det uttalade målet att sprida misstroende mot kandidaterna och mot det politiska systemet i allmänhet, sa biträdande justitieminister Rod Rosenstein när åtalet väcktes.

Allt detta totalförnekas av Vladimir Putin i en ny intervju med NBC:s Megyn Kelly.

– Varför har ni bestämt er för att ryska myndigheter, och jag själv, ska ha gett någon godkännande att genomföra detta?, säger Putin i intervjun där han säger att inte kunde bry sig mindre om anklagelserna mot ryska medborgare.

– Vad spelar det för roll om det är ryssar? Det finns 146 miljoner ryssar.

President Vladimir Putin som under intervjun hostar, flinar och skrattar åt Megyn Kellys frågor om vartannat säger också de som ligger bakom attackerna mot det amerikanska valet inte ”representerar ryska statens intressen”.

– Kanske är det inte ens ryssar. Kanske är det ukrainare, tatarer eller judar. Bara med ryskt medborgarskap, det måste också utredas. Kanske har de dubbla medborgarskap, eller green card, säger Vladimir Putin i NBC-intervjun.

– Kanske var det amerikaner som betalat dem för det här arbetet. Hur vet du? Jag vet inte.

Putin fick också frågan om han är bekymrad att ryska medborgare gått till attack mot ”demokratin i USA”.

– Vi i Ryssland kan inte åtala någon innan de har brutit mot rysk lag, svarar den ryske presidenten Kellys fråga.

– Skicka oss i alla fall ett papper, ge oss ett dokument, en officiell begäran och då kan vi titta på det.

Vladimir Putin menar också att det inte är Ryssland som vill bråka utan USA – men att det är krafter bakom Donald Trump som hindrar de båda ledarna från att mötas och komma överens.

Den ryske president tycker också att Ryssland inte har någon målsättning att försöka lägga sig i USA:s förehavanden.

– Kan någon verkligen tror att Ryssland, tusentals mil bort, kan påverka valresultatet. Tycker inte du också det låter löjligt? frågar Putin Megyn Kelly.