Oddsen för FI sjunker kraftigt

Uppdaterad 2014-05-09 | Publicerad 2014-05-08

Oddsen för att Feministiskt initiativ kommer in i EU-parlamentet sjunker kraftigt hos Unibet.

Statsvetare ger bolaget rätt – och Gudrun Schyman ser det som självklart.

– Spelbolagen är välupplysta, säger hon.

På en månad har oddsen för Feministiskt initiativ sjunkit kraftigt hos spelbolaget Unibet. I början av april gav plats i parlamentet 25 gånger pengarna. I dag ger en valseger endast 3,2 gånger pengarna.

FI-ledaren Gudrun Schyman ser det som logiskt.

– De är väl välupplysta och realistiska. Spelbolagen har tagit reda på var vindarna blåser. Det här är en bekräftelse på vad vi redan vet.

För Schyman är det självklart att partiet kommer att ta mandat i EU-parlamentet.

– Jag vet att vi kommer in. Jag kan inte se vad som skulle hindra det.

Enligt Gudrun Schyman kommer en valframgång i EU öka chanserna även för riksdagen.

– Det är klart att när vi gör ett väldigt bra val nu så ger det en stor skjuts. Och de där diskussionerna om bortkastade röster tror jag alla är ense om att vi kan kasta bort nu.

"Satsar med hjärnan"

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren ser Unibettrenden till viss del mer träffsäker än opinionsundersökningar där människor svarar känslomässigt.

– Spelbolagen gör nog helt rätt. Deras odds utgår ju från expertis. Och folk sätter inte pengar på FI för att deras hjärta säger det utan för att deras hjärna säger det.

– Jag tror FI:s fotarbete har varit lite underskattad. De har rätt många aktivister. De vann kårvalet i Uppsala, till exempel, vilket säger en del i en sådan politisk hot spot. Jag skulle betrakta dem som ett "anständigt fulparti": om man är trött på det vanliga tjatet och kanske straffa de övriga partierna samtidigt som man önskar nya företrädare så är det här ett parti man kan rösta på utan att skämmas.

Lena Wängnerud är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskar om representativ demokrati.

– FI har ju haft en enorm skjuts nu, både när det gäller tillströmning av medlemmar och att de förekommit mycket i media, om att de är på gång. Det finns en effekt att många vill hänga på en framgångsvåg. I EU-val är dessutom många benägna att rösta på ett sätt som de inte skulle göra i riksdagsvalet, säger Wängnerud till Aftonbladet.

"Beror på hur andra partier agerar"

Hon tror dock inte att en valframgång i EU-valet för FI behöver leda till att partiet kommer in i riksdagen.

– Jag tror inte det påverkar negativt men jag är inte säker på att man ska ta det som en indikator på att väljarna röstar på FI även i riksdagsvalet. Men fortsätter avståndet mellan blocken vara stort kan nog benägenheten att rösta på FI öka. Sedan beror det ju på hur de andra partierna agerar. Hittills har de lämnat fältet öppet för FI genom att inte föra upp feministiska frågor på agendan, säger Lena Wängnerud.