36 skadade vid protest i Bangkok

Publicerad 2014-01-17

En explosion skakade en protestmarsch i Thailands huvudstad Bangkok på fredagen. 36 människor ska ha skadats och förts till sjukhus, rapporterar AP.

Minst 28 personer har skadats i en explosion under protestmarschen i Thailands huvudstad.

Tolv tusen personer marcherade gatorna i protest mot regeringen när plötsligt två explosioner ägde rum. Enligt Akanat Promphan, talesman för proteströrelsen, ska sprängmedel ha slängts på en truck som kördes av demonstranterna. Han säger också att rörelsens ledare, Suthep Thaugsuban, var med i marschen men ska ha undkommit utan skador, rapporterar AP. Suthep Thaugsuban ska ha befunnit sig 30 meter från den första explosionen. Enligt Bankoks räddningstjänst har 36 människor skadats vid bombdådet men det är oklart hur allvarligt.

Oppositionen slår upp tältläger i bankok

Svensken Carl-Gustav Siby befinner sig just nu vid World Trade Center, cirka två kilometer från platsen där explosionen ägde rum. Bakom honom talar oppositionspartiet som har spärrat av stora omkringliggande delar av centrum. Enligt honom är stämningen trots dådet lugn och vänligt.

– Allt är som vanligt förutom att de som protesterar har börjat slå upp tält längst med hela gatan Soi Ratscha dambri, säger han.

Han och hans sambo bor i Chonburi, cirka tolv mil från Bankok, och besökte huvudstaden för att hämta ut ett pass. De hade planerat att stanna längre i Bankok men känner nu en viss oro efter dådet.

– Man vet inte vad som händer nu, säger han.

Vill stoppa nyval

Dådet är det senaste i en serie attacker mot de demonstranter som försöker blockera departementen och "stänga" mångmiljonstaden Bangkok och därigenom stjälpa premiärminister Yingluck Shinawatras regering. De protesterande vill också stoppa det nyval som premiärministern utlyst till den 2 februari.

Utrikesminister Surapong Tovichakchaikul sade på fredagen att det är "på tiden" att regeringen tar tillbaka kontrollen över huvudstaden – ett uttalande som kan tolkas som att regeringens tålamod med protesterna börjar tryta.

– Snart. Det är på tiden. Vi måste börja göra något, svarade utrikesministern på en fråga om huruvida regeringen kommer att agera för att avbryta demonstrationerna.