Skolor och äldreboenden ratar svenska råvaror

Publicerad 2014-01-16

Närmare hälften av potatisen som serveras på skolor och äldreboenden är importerad.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är kritisk.

– Kommunerna tar inte den här frågan på allvar, säger han.

Intresset för närodlat har nog aldrig varit större i Sverige.

Medvetna konsumenter kräver i allt större utsträckning att maten inte transporterats hundratals mil, inte minst av miljöskäl.

Men på skolor och äldreboenden serveras fortfarande en häpnadsväckande stor andel importerade råvaror.

Mycket importerade morötter

Det gäller även mat med en stark svensk förankring.

Bara 16 procent av alla morötter som serveras på skolor och äldreboenden är till exempel odlade i Sverige.

Svenska äpplen ratas nästan helt.

Det visar en granskning som Svt gjort av kommunernas och landstingens matinköp.

– Den mat som ska serveras till barnen i skolan ska vara producerad på ett schysst sätt och så är det inte alltid när den är importerad, säger en kritisk Eskil Erlandsson.

Kommunerna behöver policy

Han tycker att problemet är att kommunerna inte tar frågan på allvar.

– I många kommuner diskuteras inte den här frågan, vilket den gör när det gäller läroböcker, sjukvårdsmaterial eller vad som helst annat.

Han menar att det enkelt skulle kunna bli mer närproducerad mat i skolan.

– Sättet att komma fram till det är att ta fram en kommunal policy. Att man beslutar sig för hur man ska göra i sin kommun.

Du tror inte att det är en kostnadsfråga?

– Primärt tror jag inte det är en kostnadsfråga. Rimligen är potatis eller morötter som producerats i närområdet billigare än potatis som importerats från till exempel Holland.

Det krävs bättre upphandlingar

Eskil Erlandsson tror att stora vinster kan komma bara genom att göra bättre upphandlingar.

– I dag köper man upp ris och potatis i samma upphandling. Ofta har man bara ett fåtal leverantörer. Delar man på upphandlingen är det lättare att få en lokal producent.

Vad kan regeringen göra?

– Vi kan informera kommunerna. Vi håller just nu också på att se över lagen som ska göra det möjligt att ta större hänsyn till miljön och djurskyddet vid upphandlingar. Jag vill att barnen ska ha schysst mat i skolan.

Möjligheter till fler jobb

Kommunernas och landstingens beslut att köpa stora mängder importerade råvaror innebär en stor utmaning för svenska bönder.

– Jag ser stora möjligheter att producera mer mat i Sverige och jag tycker att vi ska göra det. Det här kan innebära fler jobb både i bondeledet och förädlingledet och stora utvecklingmöjligheter för det lokala näringslivet, säger Eskil Erlandsson.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tycker att Eskil Erlandsson kastar sten i glashus.

– Det blir lite komiskt när Eskil Erlandsson går till storms mot det här. Han har format regering i snart åtta år och har haft alla möjligheter att göra lagen enkel så att kommuner kan köpa bra mat till barnen från bönderna intill, säger han.

Lägga ned rådgivande myndighet

Han menar att alliansen dessutom är på väg att genomföra beslut som gör det ännu svårare för kommunerna att köpa närproducerad mat.

– Som lök på laxen föreslår Eskil Erlandsson och alliansen nu att man ska lägga ner den enda myndighet som ger råd till kommuner hur de kan ställa bra krav på ekologisk och närproducerad mat, Miljöstyrningsrådet. Det handlar ofta om små kommuner som har svårt att stå emot stora upphandlingsföretag, som Svt:s granskning har visat, säger Gustav Fridolin.