Skottskadad under dramatiskt flyktförsök

Uppdaterad 2014-01-09 | Publicerad 2014-01-08

Här återförenas journalisterna efter frisläppandet

43 respektive 46 dagar var Niclas Hammarström och Magnus Falkehed i kidnapparnas våld.

Under ett dramatiskt flyktförsök skottskadades Niclas Hammarström i vänster ben.

 – Jag hade en enorm tur som klarade mig utan att förblöda, säger Niclas Hammarström på telefon från Beirut.

Niclas Hammarström låter trött men lättad. Han släpptes av kidnapparna redan för tre dagar sedan och har sedan dess hållits gömd på ett hotell i Beirut. Först i går fick han kontakta familjen hemma i Stockholm.

– Det absolut värsta var ovissheten. Jag tänkte hela tiden på mina anhöriga hemma i Sverige, säger Niclas Hammarström till Aftonbladet på onsdagseftermiddagen.

– Det är en enorm lättnad att nu äntligen vara fri.

Pappan Hans Hammarström berättar för Svenska Dagbladet att de två journalisterna väntas hem till Sverige redan i dag torsdag.

– Jag har precis pratat med Niclas sambo Anna. De ska landa någon gång på torsdag eftermiddag, runt 4-5, säger Hans Hammarström.

”Det har varit helt kolsvart”

Kollegan Magnus Falkehed släpptes först på onsdagen, tre dagar efter Niclas Hammarström.

Senare under eftermiddagen återförenades journalisterna för första gången efter en lång tid ifrån varandra.

– Jag mår bra men känner mig lite utmattad, säger Falkehed till Dagens Nyheter.

Niclas Hammarström och Magnus Falkehed kidnappades vid en vägspärr i västra Syrien lördagen den 23 november i fjol av kriminella.

Innan dess hade de befunnit sig i landet i en vecka.

– Vi hann se väldigt mycket av den millitära och civila situationen och bevittnade fruktansvärda förhållanden. Situationen är katastrofal, civilbefolkningen är bokstavligen talat måltavlor i kriget, säger Magnus Falkehed.

Sedan dess har de hållits fångna på flera platser.

– De var beväpnade och vi flyttades runt mellan olika gömställen. Vi vet inte var vi var någonstans, vi ska nu titta igenom kartor och försöka förstå var vi varit, men det var i centrala Syrien, säger Magnus Falkehed.

– Naturligtvis var det de där hemma som höll mig uppe men också att vi hade varandra. Vi satt tillsammans hela tiden.

Hur behandlades ni av kidnapparna?

– Dåligt. Vi har hållits fångna i källare hela tiden. Det har varit helt kolsvart. Vi fick lite att äta och tilläts bara göra ett toalettbesök om dagen, säger Niclas Hammarström.

Redan efter ett par dagar i fångenskap gjorde han och Magnus Falkehed ett flyktförsök. De lyckades i hemlighet bunkra vatten och fick tag i kläder.

Men kidnapparna upptäckte deras planer.

Misshandlade med tillhyggen

Under flykten sköts Niclas Hammarström i vänster ben. Magnus Falkehed klarade sig oskadd.

– Sedan misshandlade de oss ordentligt med olika tillhyggen.

En läkare kallades till gömstället. Niclas och Magnus försågs med ögonbindel och munkavel.

– Jag kände ett par stick i benet. Det var allt. Jag vet inte vad läkaren gjorde, säger han.

Niclas skada har nu undersökts av läkare i Libanon. De konstaterade att Niclas Hammarström hade tur. Skotten träffade inte vitala delar i benet.

Niclas berättar att han har gått ner kraftigt i vikt under fångenskapen, men att han förutom skottskadan mår fysiskt bra.

Vad var det värsta under tiden som ni satt kidnappade?

– Ovissheten. Att inte veta vad som skulle hända.

För tre dagar sedan släpptes Niclas Hammarström. Han vill inte berätta några detaljer om frisläppandet.

– Det var mycket dramatiskt, säger han.

Vill tacka alla

För DN berättar Magnus Falkehed att de två journalisterna flera gånger fick signaler om att de skulle släppas fria under fångenskapen.

– Det har varit på gång många gånger, det har varit mycket jobbigt.

Enligt Niclas Hammarströms pappa Hans Hammarström har de två journalisterna haft viss kontakt med svenska rikskriminalpolisen under fångenskapen.

– Men det har bara varit korta samtal, och de har bara fått prata engelska då. Jag antar att det var för att kidnapparna skulle förstå vad som sades, och att de inte fick avslöja för mycket, säger han till Svenska Dagbladet.

Niclas Hammarström är angelägen om att tacka alla som har hjälp till:

– Jag vill tacka UD och rikskriminalpolisen som har gjort en mycket stor insats. Jag vill också tacka Aftonbladet, DN och frilansbyrån Kontinent som har gjort ett fantastiskt jobb. Och naturligtvis familjen där hemma.

Reportaget de riskerade livet för har de med sig hem, berättar Magnus Falkehed för DN.

– Tack vare Rikskriminalen har vi också fått tillbaka allt material, bandupptagningar, anteckningsblock och jag tror även bilderna, säger han.

Bildt: Många engagerade

Aftonbladet har sökt utrikesminister Carl Bildt (M) för en kommentar men utan resultat. Till TV4 säger han:

– Det är många som har varit engagerade. Jag har tackat de företrädare för olika myndigheter, inte minst UD självfallet, som varit aktiva i det här arbetet, säger Bildt.

Rikskrim har också jobbat med ärendet sedan i slutet av november. Myndigheten är fortfarande mycket företegen om hur det gått till.

– Vi kommenterar aldrig hur vi jobbar operativt. Det jag kan säga är att vi haft ett tätt samarbete med andra myndigheter som har resulterat i att journalisterna är i säkerhet idag, säger pressekreteraren Jessica Fremnell.

Än är inte arbetet över, enligt Bildt:

– Det finns andra som inte har frigivits i Syrien och också på annat håll i världen. Det bekymrar mig självfallet. Det är ett arbete som ständigt pågår med att försöka hjälpa svenskar som är i besvärliga situationer. Ibland lyckas det, ibland lyckas det inte, men vi fortsätter hela tiden.