Avsatt högerledare går till jobbet som vanligt

TT-AFP

Publicerad 2024-06-13

Éric Ciotti avsattes som partiledare för Republikanerna i Frankrike, men erkänner inte partistyrelsens beslut. Arkivbild.

På onsdagen avsattes Éric Ciotti som partiledare för franska Republikanerna av en enig partistyrelse. På torsdagsmorgonen gick han trotsigt till jobbet ändå.

– Jag är partiets ordförande. Jag är på väg till mitt kontor och så är det med det, sade han till ett samlat pressuppbåd utanför partiets högkvarter i Paris.

Ciotti meddelade redan vid partistyrelsens besked att han inte erkänner deras beslut som giltigt. Enligt honom bryter det mot partistadgarna och han har varslat om att det också kan få rättsliga följder. Han för fram att han är medlemmarnas valde ledare.

58-årige Ciotti tillhör en högerfalang i Republikanerna och valdes till partiledare efter presidentvalet 2022, efter en längre tids kräftgång.

Efter EU-valet, och ännu ett dåligt resultat, gav Éric Ciotti ett historiskt besked i fransk politik då han öppnade för ett samarbete med ytterhögerpartiet Nationell Samling i det kommande nyvalet till parlamentet. Det väckte en stor ilska inom Republikanerna och fick partistyrelsen att agera för att avsätta ledaren.

Före mötet där Ciotti avsattes hade han på onsdagen valt att låsa dörrarna till partihögkvarteret för meningsmotståndare inom partiet. Ciotti motiverade beslutet med att ”hot mottagits” och att han måste ”skydda personalen”.

– Om vi måste så kommer vi att bära ut honom från detta kontor som tillhör ättlingarna till (forne presidenten) Charles de Gaulle, sade parlamentsledamoten och partitungviktaren Aurélien Pradié till public service-bolaget France 2 då.