Kristersson om SD-tweet: Helt omdömeslös

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-10-17

SD-ledamoten Jessica Stegrud får stark kritik för sin tweet om tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M). En tweet som nu tagits bort. Arkivbild.

SD-ledamoten Jessica Stegruds tweet om tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt när två människor skjutits ihjäl i Bryssel får hård kritik.

– Den talar för sig själv, den är helt omdömeslös, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

SD avfärdar kritiken som ”tramsig”.

Fotbollsmatchen mellan Sverige och Belgien fick avbrytas i går kväll sedan två svenskar mördats och en tredje skadats i ett misstänkt terrordåd några kilometer därifrån. På plats på läktaren fanns Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Jessica Stegrud skrev då på X, tidigare Twitter, ett inlägg som väckte känslor – och senare togs bort.

”Reinfeldt får poliseskort ut från arenan – efter att två (troligen) svenska fotbollsfans dödats av islamist. Han om någon borde tvingats sitta kvar utan något som helst polisskydd. Mina tankar går till de dödade och deras anhöriga. Mitt förakt går till alla de politiker - inklusive FR - som lagt grunden för detta.”

”Besinning”

På en pressträff på tisdagen kommenterar Ulf Kristersson vad han tycker om inlägget.

– Omdömeslöst. Det här är inte tiden för slarvigheter, omdömeslöshet eller den sortens kommentarer. Det här är inte tiden för partipolitisering av saker och ting över huvud taget, säger han.

– Det är tid att besinna sig nu tycker jag och tänka på svensk säkerhet. Varsamhet om Sverige skulle jag säga.

Kristersson vill inte kommentera hur han tycker att SD ska agera med anledning av inlägget.

– Det får SD hantera själva, säger han.

S: Bör agera

S-ledaren Magdalena Andersson anser dock att Ulf Kristersson bör agera. Hon anser att det är allas ansvar att nu dämpa tonläget och inte elda på konfliktnivån i det spända läge som råder.

– Det är hans regeringsunderlag. De tweets som vi ser från sverigedemokrater nu har en annan tyngd än de hade innan de satt i den maktposition som Ulf Kristersson har satt dem i, säger Andersson.

Hon påpekar att Stegruds kritik om Reinfeldts politik även träffar Kristersson, som var minister i Reinfeldts regering.

– Den tweeten riktar sig också mot Ulf Kristersson, säger Magdalena Andersson.

Själv blev hon helt mållös när hon läste inlägget.

– Jag blev chockad, säger hon.

”Tramsigt”

SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, skriver i en kommentar till TT att saken är helt utagerad från SD:s sida.

”Säkerhetsläget är värre än på mycket länge. Det skjuts på svenska gator och torg. Oskyldiga svenska fotbollsfans mördas av islamister. I det läget väljer vissa att hetsa om en riksdagsledamot som uttryckte sin frustration över situationen på sociala medier. Det tycker jag är tramsigt”, skriver Lindberg.

Följ ämnen i artikeln