Svenske Johan, 33, fängslad i Iran i 500 dagar

Publicerad 2023-09-04

Johan, 33, var på semester i Iran när han fängslades.

Svenskarna åkte till Iran för att hälsa på en vän.

Tre kom hem i säkerhet – den fjärde greps på flygplatsen och har nu suttit fängslad i över 500 dagar.

”Varje dag är en enorm prövning, för oss och framför allt för Johan”, skriver den fängslade svenskens familj i ett uttalande till Aftonbladet.

Följ ämnen
Iran

Svenske Johan Floderus, 33, har suttit fängslad i Iran sedan april 2022. Han greps när han skulle lämna landet och tros nu befinna sig i Evin-fängelset i Teheran. Enligt en källa med insyn kräver Iran en fångutväxling för att släppa Johan, 33.

Flera uppgiftslämnare uppger för Aftonbladet att gripandet skedde i samband med en semesterresa som han gjorde tillsammans med tre vänner. Sällskapet hade hälsat på en gemensam vän som har arbetat som diplomat i landet.

Johan, 33, greps på flygplatsen innan han hann stiga på flyget hem. Han har nu suttit fängslad i över 500 dagar, vilket New York Times berättar i en artikel i dag.

Tidningen skriver att Johan har haft flera uppdrag i EU och att han tidigare rest till Iran utan problem. Anklagelsen mot honom är spioneri, något som flera som tidningen pratat med, som har insyn i fallet, avfärdar som helt ogrundat.

Johans familj lämnade under måndagen en kommentar till Aftonbladet.

”Vi, Johans familj, är djupt oroade och förtvivlade.

Johan blev plötsligt och helt utan grund frihetsberövad på en semesterresa och har suttit i Iranskt fängelse i mer än 500 dagar”, skriver familjen som kommenterar ansträngningarna som görs för att få honom släppt.

”Vi vet att många arbetar hårt för att få honom fri och vi är tacksamma för det. Samtidigt är varje dag en enorm prövning, för oss och framför allt för Johan. Han måste friges och få komma hem omedelbart”, skriver de.

Kräver att Sverige släpper folkmördare

Aftonbladet skrev flera artiklar om gripandet förra året. En källa med insyn uppgav då att fallet kopplas samman med att Iran vid tidpunkten hotat att kidnappa svenska medborgare. Hotet kom efter att en iransk man häktats i Sverige misstänkt för folkmord. Mannen, Hamid Noury, dömdes förra året till livstids fängelse för mord och folkrättsbrott begångna i Iran på 80-talet.

Enligt Aftonbladets källa vill Iran att Sverige utlämnar Noury i utbyte mot Johan, 33.

New York Times skriver att fängslandet av Johan ingår i ett mönster där Iran har som strategi att fängsla västerlänningar för att sedan kunna kräva att dömda iranier i västvärlden utlämnas i fångutväxlingar.

Tidningen skriver också om en belgisk medborgare som tillfångatogs under liknande former i Iran, men som nu har släppts. Belgaren, Olivier Vandecasteele, har tidigare sagt att han under fångenskap träffade Johan i fängelset.

– Vi blev som bröder och lovade varandra att göra allt vi kan för varandra, den som kom ut först skulle hjälpa den andras familj och anhöriga, sa han enligt New York Times.

”Godtyckligt frihetsberövad”

Aftonbladet har varit i kontakt med Vandecasteele men han vill inte ge några intervjuer i nuläget.

Enligt en källa med insyn har Iran meddelat sitt krav på fångutväxling till Sveriges regering. Utrikesminister Tobias Billström (M) ska enligt Aftonbladets källa också fått kravet framfört direkt till sig från Irans utrikesminister.

Utrikesdepartementet säger till Aftonbladet att de arbetar intensivt med fallet och att man har nära kontakt med EU.

”UD håller så gott som daglig kontakt med familjen. Den svenske medborgaren är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart. Detta har framförts till iranska myndigheter. Vi kan i nuläget inte gå in på några detaljer.” skriver presstjänsten i en kommentar.

Billström: Arbetar intensivt

Aftonbladet har varit i kontakt med Johans familj som avböjer kommentarer. Utrikesminister Tobias Billström skriver i ett sms till Aftonbladet:

– Regeringen har arbetat och arbetar mycket intensivt med fallet.

Han fortsätter:

– Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart. Det har framförts, även av mig personligen.