S känga till regeringen efter skjutningen: Håller inte

Publicerad 2024-04-11

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ”förklara krig” mot gängkriminella.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi vill att regeringen ska samarbeta med oppositionen för hitta nya lösningar mot det dödliga våldet.

– Vårt land befinner sig i en allt djupare kris, säger han.

En pappa mördades framför ögonen på sin son i Skärholmen på onsdagskvällen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet sköts mannen i huvudet efter att han tillrättavisat en grupp individer i en gångtunnel.

Tekniker på plats under kvällen.

 Uppdatering 240411: Mikael, 39, sköts till döds i Skärholmen – inför sin son


För att få bukt på det dödliga våldet kräver Socialdemokraterna att regeringen öppnar upp för ett brett samarbete i riksdagen.

– Det här håller inte. De har haft makten i två år, säger Ardalan Shekarabi.

– Vårt land befinner sig i en allt djupare kris och det är uppenbart att våra recept, när vi satt i regeringen, inte var tillräckliga och deras recept inte är tillräckliga. Vi behöver samarbeta.

Ardalan Shekarabi (S).

Ardalan Shekarabi säger att regeringen måste lägga mer resurser på att förhindra nyrekryteringen till kriminella gäng. Än så länge är det dock inte fastställt om gärningsmännen har kopplingar till någon organiserad brottslighet.

– För varje månad som går ser vi nya gränser passeras, säger han vidare.

Vad behöver göras konkret?

– Vi behöver samla hela samhället för att stoppa nyrekryteringen, punktmarkera de barn och ungdomar som är på väg in i gängen, sätta in omfattande insatser för att de inte ska hamna i gängens händer.

Polisinsatsen under onsdagskvällen.

Ardalan Shekarabi vill också se ett införandet av tipspengar för illegala vapen.

– Vi har precis skärpt vapenlagstiftningen, men det hjälper inte om vi inte får in tipsen som gör att vi kan beslagta vapnen.

– Vi måste tänka i nya banor och jobba tillsammans.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson skriver på plattformen X (tidigare Twitter) att han vill ”göra precis allt” för att det som hänt i Skärholmen inte ska hända igen.

”Det duger inte att rapa floskler, det är dags att Sverige förklarar fullt krig mot varje enskild individ i dessa kriminella gäng” skriver han.

Moderaternas ledamot i riksdagens justitieutskott, Louise Meijer, anser att dådet visar att Tidöavtalets reformagenda måste genomföras.

– Det som har hänt är helt fruktansvärt och vi behöver verkligen genomföra det systemskifte som den moderatledda regeringen nu håller på med, säger hon.

Om reformagendan genomförs i sin helhet, kommer dåd som dessa att undvikas då?

– Det är ambitionen. Vi kan inte ha det på det sättet i samhället att människor inte vågar säga till ungdomsgäng som stökar på bussen, i tunnelbanan eller på andra platser av rädsla för att bli skjutna. Det går inte att ha det på det här sättet.

Kristersson: ”Fasansfullt”

Även statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar dödsskjutningen:

– All fakta kring detta är inte klarlagd, men om uppgifterna stämmer är det alldeles fasansfullt. Mina tankar är hos offret, den lilla killen och  deras anhöriga. Sorgen är stor, men det är också min och regeringens beslutsamhet, säger han och fortsätter:

– Gängen med sin totala hänsynslöshet kommer inte sluta förrän vi har stoppat dem. I det arbetet lägger jag och regeringen vår fulla kraft, och vi kommer gå så långt som det krävs för att stoppa dem. Ingenting är viktigare än att få ett slut på det vansinniga våldet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.