Kristersson: ”Gör allt vi kan”

Publicerad 2023-07-06

OVALA RUMMET, WASHINGTON. Statsminister Ulf Kristersson (M) är bestämd:

Även efter mötet med USA:s president Joe Biden ser han en öppning för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen inför Natotoppmötet i Vilnius i nästa vecka.

– Vi gör nu precis allt vi kan, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Till ljudet av intensivt smattrande kameror i Ovala rummet, inledde president Joe Biden med att hylla Sverige som en ”värdefull, värdefull vän”.
– Och slutsatsen är enkel: Sverige kommer att göra vår allians starkare och ni har samma värderingar som vi har i Nato. Och jag ser med spänning fram emot ert medlemskap, sa den amerikanske presidenten.
Svenska statsministern Ulf Kristersson, som satt avspänd med benen i kors inför den samlade presskåren, svarade att ”det betyder mycket för oss”.

– Vi söker gemensamt skydd, men vi tror också att vi har saker att bidra med, och kan vara en säkerhetsleverantör för hela Nato.

På en fråga om hur viktigt det är för USA och Nato att se Sverige som nya medlem i Nato svarade Biden kort:

– Mycket viktigt.

Joe Biden sa att Sverige kommer göra Nato starkare.

Drygt en timme senare, mitt i ett åskväder, lämnade bilen med svenska och amerikanska diplomatflaggor USA:s mäktigaste rum.

Natotoppmöte i Vilnius nästa vecka

Mötet med Biden kommer en vecka före Natotoppmötet i Litauens huvudstad Vilnius 11–12 juli, svenska regeringen har länge haft som mål att bli fullvärdiga medlemmar av försvarsalliansen tills dess.
Turkiet och Ungern har hittills inte velat godkänna Sveriges ansökan.

Kristerssons träff med Joe Biden en vecka före Vilnius-mötet ses framförallt som symboliskt viktigt: Biden tros vilja öka trycket på Sveriges Natoansökan och sända en politisk signal till Ankara.

Men tiden håller på att rinna ut.

På svenska ambassaden mötte Ulf Kristersson svensk press och svarade på frågor.

Till Aftonbladet säger Kristersson att han fortfarande känner hopp om att Sverige kan ro i hamn ett Natomedlemskap inför nästa vecka.

– Det är fullt möjligt att Sverige får besked inför eller under Vilnius, att vi blir medlemmar. Det finns inga garantier på något sätt, säger han och forstätter:

– Men jag, precis som den amerikanske presidenten tycker att Vilnius är den naturliga tidpunkten för detta. Det är många länder som nu arbetar för att det ska bli verklighet. Så vi gör nu precis allt vi kan. Dagens möte har varit ett mycket bra möte för Sverige.

Ulf Kristersson möter pressen på svenska ambassaden i Washington.

Enligt Kristersson var det ett starkt eftertryckligt stöd från USA, som gjorde att han upplevde att mötet var positivt.

– Inte bara att Sverige ska tillåtas bli medlem – utan också att Sverige behövs i Nato. Att vi tar med oss militära förmågor som flera länder också har nytta av.
Men är det ens teoretiskt möjligt nu när det bara är dagar kvar till Vilnius-mötet?

–Jag tänker inte spekulera exakt. Olika länder har olika beslutsfattande. Vilnius är en naturligt tidpunkt för att ge besked och fatta beslut. Det är det fortfarande. Men som jag har sagt hela tiden, det finns inga garantier för detta. Det är bara Turkiet som kan fatta turkiska beslut.

Turkiet vill köpa stridsflygplan

Det har länge varit en illa dold hemlighet i Washington att press på Turkiet från amerikanskt håll kan vara nyckeln till ett svenskt Natomedlemskap.

Orsaken: Turkiet är intresserade av att köpa amerikanska stridsflygen F-16.
Problemet är att Turkiet vill ha besked om F16-planen innan de godkänner Sveriges Natoansökan.

USA:s kongress har hittills sagt nej till exporten – de vill se ett Svenskt Natomedlemskap först.
Men bakom kulisserna finns utrymme för en uppgörelse, säger källor i administrationen till CNN.

”En turk-amerikansk fråga”

Och precis inför Kristerssons möte med Biden kommer uppgifter om att en försäljning kan vara på gång, rapporterar nyhetssajten Punchbowl News. Det är välkänt att frågan ”är uppe i luften”, säger Kristersson till Aftonbladet.

– Frågan om amerikanska flygplan är en turkisk-amerikansk fråga som inte Sverige kan lägga sig i, förklarar statsministern.

Han vill inte avslöja om Biden nämnde F16-affären, eller detaljer kring om USA kan sätta press på Turkiet inför nästa vecka, men förtydligar att det efter onsdagens möte är ännu mer tydligt att Biden står bakom Sverige.

Kristersson ska också ha lyft de senaste koranbränningarna i Sverige, som förargat Turkiets president Erdogan, och tillsammans med Biden konstaterade de båda ledarna att det var beklagligt.

Efter det bilaterala toppmötet sågs statsminister Ulf Kristersson på en lokal taverna med politiska anor i DC med svenska delegationen, firandes med en öl i handen.

Sedan fortsätter resan. I nästa vecka bär det av till Natotoppmöte i Vilnius och sedan toppmöte med nordiska ledarna i Helsingfors – och då träffar han Joe Biden igen.

Följ ämnen i artikeln