Wallström om regeringens krigsbesked: ”Kan inte tvinga på försvarsvilja”

Publicerad 2024-01-09

Regeringen har kommit med skarpa besked om säkerhetsläget och ministrar pratar nu om att krig kan utbryta i Sverige.

Före detta utrikesminister Margot Wallström (S) är kritisk till regeringens agerande och anser att det saknas besked om hotet mot landet.

– Det blir halvkvädna visor därför att vi inte riktigt förstår vad det är de säger.

Just nu pågår Folk och Försvar i Sälen. Konferensen samlar toppolitiker, gräddan av Sveriges försvarsmakt och tyckonomer specialiserade på försvars- och säkerhetspolitik.

Regeringen har tagit tillfället i akt och skärpt tonläget.

Först ut var ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), som i sitt tal på söndagen slog fast att ”det kan bli krig i Sverige”.

Det följdes upp av överbefälhavare Micael Bydén som sa att svenskar mentalt måste förbereda sig för krig.

På måndagen sa statsminister Ulf Kristersson (M) att svenska medborgare måste vara beredda på ”med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige” i sitt tal på konferensen.

Försvarsminister Pål Jonson (M) talade i en intervju med TV4 om säkerhetsläget ”har gått i fel riktning” de senaste månaderna.

Frågor har väckts kring varför uttalandena kommer just nu, om hotet mot Sverige ökat i närtid.

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) gör bedömningen att Sverige inte står inför en nära förestående attack.

– I ett sådant läge tar regeringen initiativ till en samlingsregering eller etablerar en politik som är mycket mer seriös än man gjort hittills, säger Margot Wallström.

Carl-Oscar Bohlin, minister för civilt försvar, Tobias Billström, utrikesminister, och Ulf Kristersson, statsminister, på Folk och Försvar i Sälen.

”Regeringen borde hjälpa oss att förstå”

Hon är dock kritisk till hur regeringen har presenterat läget hittills. Budskapet har varit oklart, anser den tidigare utrikesministern.

– Det blir halvkvädna visor därför att vi inte riktigt förstår vad det är de säger.

– Regeringen borde hjälpa oss att förstå vari de här hoten består. Är det en landinvasion vi ska förbereda oss för? Är det andra hot och hur se de ut? Är det desinformation? Det kan vara andra attacker mot hela vårt samhällssystem och då kanske de ska ge exempel på vad det kan vara, så att vi är mycket mer uppmärksamma.

Margot Wallström säger vidare att hon tror att många blir förvirrade eller rädda på grund av tonläget just nu.

Wallström saknar också tydliga besked från regeringen om vilka initiativ som man nu tar till för att stärka svensk säkerhet och försvarsviljan i befolkningen.

– Det är för allvarliga frågor för att misstro regeringen, jag tror att de menar väl. Men de måste tänka hela vägen på vad det här gör. Det här kommer fram väldigt starkt, med kraftfulla uttryck.

”Det är något som glappar”

En risk är att de starka orden kan slå fel och få motsatt effekt, anser Margot Wallström.

– Illvilliga personer tolkar det här som att det här är ett sätt att få pengar till försvaret, i stället för satsa på sjukvården till exempel. Men upprustningen är en del av en global militarisering, så det här pågår överallt.

Statsminister Ulf Kristersson valde att lyfta fram medborgarskapet i sitt tal på Folk och Försvar på måndagen.

Men försvarsviljan kan inte bara komma från faktum att man innehar svenskt pass, anser Margot Wallström.

– Man kan inte tvinga på försvarsvilja, lojalitet och en känsla för sitt land med ord på det viset. Det måste växa fram ur en känsla av att man är del av ett samhälle där man är välkommen och respekterad.

– Det är något som glappar och det känns verkligen inte bra. Framför allt känner man sig väldigt utsatt. Man vill lita på sin regering men man får inte tillräckligt med information eller förståelse om vad det är de menar. Det måste de tänka på noggrant i framtiden.