18 döda och 64 skadade i raketattack mot niovåningshus

Uppdaterad 2023-01-15 | Publicerad 2023-01-14

Ryska raketer raserade delar av ett flerbostadshus i ukrainska Dnipro på lördagseftermiddagen.

Minst 18 personer dog och 64 skadades i händelsen.

– Rensningen av rasmassorna i Dnipro pågår. Vi slåss för att rädda varje liv, säger Volodymyr Zelenskyj.

Under lördagen genomförde Ryssland flera vågor av raketattacker mot ukrainska städer – bland annat mot Ivano-Frankivsk i väster, Kiev i norr och Dnipro i söder.

Värst drabbades invånarna i ett niovåningshus i Dnipro, där alla våningsplan i en uppgång förstördes från andra till nionde våningen.

Först rapporterades två döda och 18 skadade, senare kom uppgifter om fem döda och 39 skadade, under kvällen kom nya uppgifter om att antalet döda stigit till nio och antalet skadade till 64.

Under morgonen meddelar ukrainska myndigheter att dödssiffran stigit till arton och att antalet skadade är 73.

Minst sju av de skadade var barn, varav den yngsta var en treårig flicka, rapporterar tidningen Meduza. Bland de döda finns en 15-årig flicka.

”Världen måste stoppa denna ondska”

Filmer från olycksplatsen visade hur räddningstjänsten fick hjälp av Dnipros invånare att rensa upp i rasmassorna efter niovåningshuset.

Omkring 15 bilar som stod vid huset brändes ut vid attacken, och gas-, värme- och vattenledningar i närheten slutade fungera.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalade sig om lördagens ryska raketattacker:

– Vi minns för evigt de vars liv släcktes av den ryska terrorn! Världen måste stoppa denna ondska, sade han och fortsatte:

– Rensningen av rasmassorna i Dnipro pågår. Alla räddningstjänster arbetar. Vi slåss för varje människa, varje liv. Vi kommer att hitta alla som är delaktiga i denna terror. De kommer att hållas ansvariga. Maximalt, kommenterade presidenten.

I Kiev-området skadades 28 bostadshus bara under lördagsmorgonen av ryska raketer. Ingen skadades i dessa händelser.

I åtminstone sex ukrainska regioner attackerades och förstördes elinstallationer under lördagen, vilket ledde till elavbrott.

– Ryssland är en terrortstat som inte har någon plats i en civiliserad värld, sade Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal efter lördagens ryska raketattacker.

Den yngsta skadade är en treårig flicka.