Trump åtalas – uppgifter om sju brott

Publicerad 2023-06-09

Donald Trump åtalas för hur han hanterat hemligstämplade dokument.

Enligt flera medier gäller misstankarna sju brott.

Efter beskedet rasade Trump med stora bokstäver.

Trump uppgav strax före 01.30, under natten till fredagen, svensk tid, att han fått en kallelse till en domstol i Miami på tisdag.

Enligt CNN, New York Times och flera andra medier omfattar åtalet sju brott. Det bekräftar även Trumps advokat Jim Trusty för medierna. Enligt honom är anklagelserna falska.

Donald Trump.

”Jag är en oskyldig man”

På sin egen sociala medie-plattform Truth social rasar Trump mot åtalet.

”Jag trodde aldrig att det var möjligt att en sådan sak skulle drabba en före detta amerikansk president, som fick många fler röster än någon annan president i vårt lands historia”, skriver han.

Inlägget avslutas, som så ofta av Trump, med versaler:

”JAG ÄR EN OSKYLDIG MAN!”

Åtalet är det första på federal nivå mot en amerikansk president. Det har, enligt New York Times, lämnats in av den erfarne åklagaren Jack Smith som i november förra året utsågs till särskild utredare i fallet. Han tillsattes av USA:s justitieminister Merrick Garland.

FBI beslagtog dokumenten hos Trump i augusti.

Utredningen bygger på fyndet av 33 lådor med dokument som Trump tagit med sig från Vita huset efter att han röstades bort som president. De beslagstogs i en FBI-räd mot hans residens i Mar-a-Lago, Florida, i augusti förra året. Flera av dokumenten var märkta som topphemliga. Ett av dem handlade bland annat om kärnvapenförmågan hos främmande makt, har amerikanska medier rapporterat.

Tidigare åtal

I april blev Donald Trump blev första ex-presidenten att åtalas för brott. Det gällde då misstankar om att han ska ha förfalskat bokföringen i samband med utbetalningar av så kallade hyschpengar. De till bland andra porrstjärnan Stormy Daniels.

Nu blir han den första som dras inför rätta i ett federalt mål, skriver New York Times.

Justitiedepartementet har inte bekräftat det nya åtalet än.