Persson backar upp Judiska centralrådet om ”Walkout for Gaza”

Publicerad 2023-10-31

Aktivistorganisationen Palestinagruppen uppmanade i dag alla studenter att lämna klassrummen och demonstrera mot våldet i Gaza.

Judiska centralrådet uttryckte oro för protesten, och backas upp av utbildningsministern.

– Vi har sett demonstrationer som har urartat, där antisemitismens fula tryne har visat sig, och där man ställer sig bakom terrororganisationen Hamas, säger han.

Följ ämnen
Israel

Palestinagrupperna i Sverige initierade i dag en demonstration på högskolor, universitet och folkhögskolor klockan 13.30.

De kallar den för en ”Walkout for Gaza”, som innebar att lärare, studenter och medarbetare uppmanades att resa sig upp och gå ut, i solidaritet med det Palestinska folket.

Enligt aktivistgruppens hemsida var tanken att det skulle bli en medmänsklig samling där man kunde tända ett ljus, ett upprop lästes upp och en tyst minut hölls.

Men manifestationen väckte oro i det judiska centralrådet.

En demonstration mot våldet i Gaza.

Judiska centralrådet: ”Kan tolkas som stöd för Hamas”

De menar att slagorden ”I solidaritet med Gaza” kan föra tankarna till något annat.

”Det kan även tolkas som stöd för Hamas terrorangrepp mot den israeliska civilbefolkningen, inklusive de israeliska kidnappade män, kvinnor, barn och äldre som ännu hålls av Hamas i Gaza. Judehat är ett fundament i Hamas ideologi, budskap och mål.”

Rådet hävdar att manifestationen var en säkerhetsrisk för judiska studenter, då det kan dra åt sig människor som stödjer Hamas.

”Firanden av Hamas terrorangrepp har setts i fysiska manifestationer i större svenska städer och sociala medier har fyllts med stöd eller relativiseringar av Hamas terrorangrepp.”

Persson backar Judiska centralrådet

Nu reagerar utbildningsminister Mats Persson, som säger att han och regeringen tar Judiska centralrådets rädsla på stort allvar.

Han säger att vi har demonstrations- och åsiktsfrihet i Sverige, men poängterar också att man också har en skyldighet att agera ansvarsfullt.

– Vi har sett liknande manifestationer har urartat och där man kunnat lyssna till antisemitiska slagord, vilket är fruktansvärt. Man har också hört stöd för Hamas och deras attack mot Israel. Med erfarenheter från det så finns det en farhåga kopplat till detta.

Hur ska man göra om man vill visa sitt stöd för det palestinska folket?

– Det är vi många som vill göra, som inte vill att palestinska folket ska falla offer. Samtidigt har israel en laglig rätt att försvara sig mot en attack från en terrororganisationen.

Är det fel att gå på den här demonstrationen?

– Det måste var och en ta ansvar för, men är man lärare eller verksam på universitet har man både rättigheter och skyldigheter. Det är upp till var och en att göra den bedömningen.