FN-lager i Gaza plundrat: ”Folk är desperata”

Publicerad 2023-10-29

Tusentals personer har plundrat flera av FN:s lager i Gaza på mjöl, vete och hygienartiklar.

Nu varnar FN för att den civila ordningen i Gaza börjar kollapsa.

”Människor är rädda, frustrerade och desperata”, säger Thomas White, chef för UNRWA-frågor i Gazaremsan i ett pressmeddelande.

Följ ämnen
Israel

Tre veckors krig och hård belägring av Gaza har skapat desperation.

Nu har FN:s distributionscenter i mellersta och södra delarna av Gazaremsan blivit plundrade på mjöl, vete, hygienartiklar och överlevnadsmaterial.

”Varor håller på att ta slut, samtidigt är det humanitära biståndet som kommer in i lastbilar från Egypten otillräckligt. Behoven för för grundläggande överlevnad är enorma, medan det stöd vi får är magert och inkonsekvent”, säger Thomas White, som är chef för UNRWA (FN:s hjälporgan för Palestinaflyktingar) på Gazaremsan.

Under helgen har Israel fortsatt att kraftigt bomba Gazaremsan, och på bilder syns en total förstörelse. FN varnar nu att den civila ordningen håller på att klappa ihop.

Under helgen försvann all internet och telekommunikation på Gazaremsan. Nu har den delvis kommit tillbaka.

”Rädslan och spänningarna förvärras när telefonnätet och internet ligger nere. Folk känner att de måste agera själva, när de har tappat all kontakt med både familjer inne i Gaza och resten av världen”, säger White.

Förstörda hus i Nuseirat–lägret.

80 lastbilar med förnödenheter har kommit in i Gaza under en veckas tid, men under lördagen gick det inte på grund av att all kommunikation låg nere. Systemet med lastbilskonvojer är riggat för att misslyckas, hävdar White.

Förnödenheter matchar inte behov

Han menar att det är för få lastbilar, för långsamma processer, strikta inspektioner och förnödenheter som inte matchar behoven.

”Vi efterlyser ett regelbundet och stadigt flöde av humanitära förnödenheter till Gazaremsan för att svara på behoven, särskilt när spänningar och frustrationer växer.”

På söndagsmorgonen uppmanade Israel civila att lämna norra Gaza, samtidigt som man fortsätter att utöka markoffensiven.

Israel har också utfört attacker nära Gazas största sjukhus Shifa under natten.