Snö och blåst under onsdagen – färjetrafik ställs in

Uppdaterad 2023-11-22 | Publicerad 2023-11-21

Morgondagen ser ut att bjuda på snö, regn och vind som orsakar problem på flera håll i landet.

Bland annat har Wasaline tvingats ställa in två av tre färjeavgångar mellan Umeå och Vasa.

– Jag kan inte minnas när vi senast ställde in en avgång, säger företagets kommunikationschef Catarina Fant.

Inför onsdagen har SMHI gått ut med en gul varning för kulingvindar i norra Östersjön, vilket påverkar färjetrafiken. Wasaline har fått ställa in två av tre avgångar under onsdagen.

– Det är väldigt ovanligt att våra färjeavgångar ställs in, men säkerheten går först, säger Catarina Fant, kommunikationschef på Wasaline.

Under onsdagskvällen väntas färjorna gå som vanligt igen.

Stökigt längs vägarna

Tidigt under morgondagen kommer ett nederbördsområde som drabbar hela landet.

– I norra Sverige kommer vi se snöfall. Samma sak i Svealand och norra Götaland, men det övergår i regn senare under dagen. Längre söder ut kan det komma en del regn, säger Lars Rydqvist, meteorolog på Klart.

SMHI har även gått ut med en gul varning för vind i kombination med snöfall i västra Svealand under onsdagen. Något som kan komma att ställa till det ute i biltrafiken.

Snökaos i biltrafiken 2017. Arkivbild.

– Det ser ut att bli halt längs vägarna i Värmland och Dalarna med omnejd. Man kan vänta sig att det blir en del modd och skymd sikt på grund av snön, säger Lars Rydqvist.

Kallt i helgen

På fredag rör sig kallare luft in över landet och i nuläget ser det ut att bli mycket snö på kort tid i östra Mellansverige.

– I helgen kommer det bli ännu kallare. Man kan förvänta sig flera minusgrader mitt på dagen i gott som hela landet, säger Lars Rydqvist.

Följ ämnen i artikeln