USA:s hot: Sjuka supergrisar från Kanada

Publicerad 2023-03-06

Supergris.

USA står inför ett speciellt hot.

Sjuka supergrisar är på väg att invadera landet från Kanada.

– Vi borde vara oroliga, säger grisforskaren Ryan Brook.

Grisuppfödningen i Kanada exploderade på 80-talet när de importerades från Europa.

Bönderna avlade sina svin med vilda grisar och skapade ”supergrisar” som gav mer kött och var lättare att skjuta, enligt The Guardian.

Att grisarna sedan rymde från gårdarna och spred sig långt från sina hem ansågs inte som ett problem vid tidpunkten.

– Experterna sa att det inte fanns något sätt de skulle överleva den Västkanadensiska vintern på, att de skulle frysa ihjäl, säger grisforskaren Ryan Brook till The Guardian.

”Finns en verklig risk”

Men grisarna har chockat forskarna med sin uppfinningsrikedom.

Genom att bygga tunnlar i snön har de kunnat överleva vintrarna, och under de senaste decennierna har de utökat sitt territorium.

Nyligen gjordes observationer bara tio mil från gränsen till USA. Och nu ska de vara reda att invadera, enligt forskarna.

– Helt ärligt tror jag att det redan varit några i Manitoba som tagit sig över gränsen till North Dakota. Det finns ingen fysisk gräns mellan USA och Kanada. Det finns knappt ett stängsel att tala om. Det finns en verklig risk att grisarna flyttar söderut till USA, säger Brook till Field & Stream.

Äter allt och bär på sjukdomar

”Supergrisen” är ökänd för att äta allt som kommer i dess väg, däribland små däggdjur, reptiler, ägg, nötter, trädplantor och till och med rådjur.

Deras bökande i jorden har även lett till förstörelse på kulturella platser så som kyrkor. Dessutom bär de på smittsamma sjukdomar som brucellos, aujeszkys, leptospiros och trikinos.

– Vi borde vara oroliga eftersom vi kan biologin. Grisarna har kallats en ekologisk katastrof av en anledning.

Följ ämnen i artikeln