Boxaren: Attacken mot koranbrännaren var uppgjord

Publicerad 2023-08-22

Den filmade attacken mot den kände koranbrännaren Salwan Momika i Södertälje var uppgjord.

Det säger en man i sociala medier som uppger att han är personen i boxningshandskar som utförde attacken.

– Om det stämmer kan det vara fråga om brott, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Det var under måndagseftermiddagen som den kände koranbrännaren, Salwan Momika, attackerades på ett torg i Södertälje.

I en video som spreds på Tiktok syns en man gå till attack med boxningshandskar mot Salwan Momika. Händelsen polisanmäldes och rubricerades som misshandel.

Men nu menar boxningsmannen, i en video på Tiktok, att allt i själva verket var uppgjort – och säger att han och Salwan Momika kommit överens om att bråka.

Momika: Lögn och förtal

I ett mejl till Expressen dementerar Salwan Momika uppgifterna.

Salwan Momika.

”Det är lögn och förtal. Jag vet inte vem han är och jag har inte pratat med honom tidigare”, skriver han till tidningen.

Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, uppger för Aftonbladet på tisdagskvällen att anmälan om misshandeln i Södertälje fortfarande utreds.

– Vi har inte några bekräftade uppgifter om att det skulle vara uppgjort, men vi har fått samma fråga från internationella medier, säger han.

Om attacken skulle vara uppgjord, är det ett brott då?

– Det kan vara fråga om brott om man skulle hitta på en attack. Det kallas för falsk tillvitelse eller falskt larm. Det handlar att man tar resurser från polisen som skulle kunna användas till annat.

Han fortsätter:

– Jag kan inte svara på om det är så i det här fallet. Det får man utreda och bland annat se var larmet till polisen kom ifrån.

”Insisterade på att attackera”

Under måndagen beskrev Salwan Momika sin bild av vad som hände på torget i Södertälje i ett mejl till Aftonbladet.

Bland annat skrev han att han söktes upp av mannen med boxningshandskar som utlovade dödshot. Och att han fick uppsöka sjukvård för en ”ögon- och huvudskada”.

”Även om jag försökte hindra honom från att attackera och upprepade gånger bad honom att inte närma sig mig, insisterade han på att attackera och slå mig.”

Aftonbladet har sökt Salwan Momika.