Två män döda – föll ner i tank

Publicerad 2023-06-20

Två män i 40-årsåldern har dött efter att ha fallit ner i en tank under morgonen på en industri i Ängelholm.

Under räddningsarbetet läckte giftig svavelgas i industrilokalen – därför behövde även sex brandmän kontrolleras på sjukhus.

Det var vid 07.20-tiden som olyckan inträffade. Två män i 40-årsåldern hade då trillat ner i en tank och en räddningsinsats inleddes.

– Vi fick reda på att det var någon gas relativt tidigt och en riskbedömning gjordes, säger Jonas Hemert, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten hade männen fallit ungefär fem meter och det krävdes mer än bara ”vanliga” brandmän för att rädda dem. En specialstyrka kallades då in från Höganäs.

– När man hittade dem var det ett tufft jobb att få upp dem. Specialstyrkan är specialister på att få upp folk från hög höjd, med specialutrustning som rep, bland annat, säger Jonas Hemert.

Flera till sjukhus

Räddningstjänsten som arbetade med insatsen använde andningsskydd. Trots det misstänktes de ha fått i sig den giftiga gasen svavelväte och fördes därför till sjukhus för kontroll.

– De ska observeras på sjukhuset, säger Martin Olofsson, på SOS.

Händelsen utredes och polisen kommer spärra av för teknisk undersökning när räddningstjänsten vädrat ut gasen från byggnaden.

Under tisdagseftermiddagen meddelade åklagaren att man inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och arbetsmiljöbrott genom vållade till kroppsskada.

– Nu undersöker vi hur vi kan tömma tanken utan att utsätta någon för risk. När platsen är säkrad kommer vi att genomföra en teknisk undersökning. Vi avser att hålla förhör med vittnen och genomför andra sedvanliga utredningsåtgärder, säger åklagare Christer Forssman.

Anmälan om dödsfall

Senast förra veckan konstaterade Arbetsmiljöverket att det fanns brister på sju punkter kopplat till arbetsmiljön på industrin.

Inspektionen visade då att företaget inte kunde “visa om eller utesluta att luften i produktionshallen innehöll hälsofarliga ämnen”.

Arbetsmiljöverket har också fått in en anmälan om dödsfall från ett bemanningsföretag, rapporterar SVT Nyheter.

Den anställda ska ha blivit medvetslös efter att ha städat en tank med vatten där det ska ha bildats gas som sedan orsakat syrebrist.

Företagets vd har i en skrivelse på hemsidan uttryckt sin sorg över det som inträffat, att tankarna går till anhöriga och kollegor och att man kommer arbeta med professionellt stöd för att hantera händelsen.

”Vansinnigt giftigt”

Enligt Giftinformationscentralen är det farligt att få i sig gasen svavelväte. Får man i sig ett par andetag av koncentrerad dos kan man bli medvetslös och vid mycket inandning kan det medföra risk för dödsfall.

– Det är vansinnigt giftigt. Brukar kallas ”knockdown gas”, säger Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen.