Cuf Storstockholm: Ta kokain med farmor

Publicerad 2023-02-23

En lina kokain med farmor eller lite LSD för att ”komma bort från eländet”.

En Tiktok-video från Cuf Storstockholm har skapat debatt.

– Att gå att dra massa linor kan ha ödesdigra konsekvenser. Det är inte att rekommendera, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet.

Centerpartiets ungdomsförbund vill flytta knarket från gatan och in i skafferiet.

I en uppmärksammad video på Tiktok framför en representant för Cuf Storstockholm att narkotikamarknaden borde vara laglig.

– Vill du ta en rad kokain med farmor på terrassen, då och då, så ska du få göra det. Eller vill du ta lite crystal meth för att effektivisera din vardag – då ska du få göra det, säger han.

Han framför också argumentet att om försäljningen av narkotika hade varit laglig hade pengarna gått till företagare i stället för kriminella.

”Glimten i ögat”

Att legalisera försäljning och bruk av narkotika är någonting som hela Cuf står för, säger deras socialpolitiska talesperson Nils Puronen.

– Man försöker belysa ett väldigt viktigt ämne, även om jag kanske personligen inte hade uttryckt mig på det sättet.

Den här videon riktar sig till en ung publik, vad tycker du om att skicka ut den här typen av budskap till unga?

– Det är såklart en aspekt, men det viktigaste man måste se att den här filmen är gjord med glimten i ögat. Syftet är inte att uppmana till den här typen av bruk utan lyfta ett ämne som för oss är viktigt.

Experten: Inte att rekommendera

Fred Nyberg.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att en legalisering av narkotika skulle vara gynnsamt för samhället, enligt Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet.

– Ju yngre man är desto större risk för att man drabbas av skador som kan röra minnesskador, motorik och mental hälsa. De bitarna legaliserar man inte bort.

Tvärtom så visar forskningen att det kan krävas väldigt lite för att en person ska fastna i ett narkotikaberoende – och att ett beroende kan drabba flera personer. Exempelvis sker majoriteten av våldet mot kvinnor när förövaren är drogpåverkad.

– Att ta kokain och LSD för att komma bort från elände är ett sluttande plan, som kan föra många människor in i ett fruktansvärt elände, säger han.