Trumps närmsta medarbetare i coronakarantän

Publicerad 2020-03-13

Coronautbrottet i USA kryper närmre Vita Huset.

En av Donald Trumps närmsta medarbetare sitter i karantän efter att ha haft kontakt med en coronasmittad.

Även två republikanska kongressledamöter som umgåtts med presidenten har satts i karantän.

Hittills har 754 amerikaner bekräftats smittade med corona och 22 har dött. Och nu har viruset närmat sig Vita huset. Två republikanska kongressledamöter har satt sig själva i karantän efter att ha exponerats för en person som misstänks vara smittad av coronaviruset, skriver Washington Post.

Flög Air Force One med Trump

Nyheten kommer bara några dagar efter att de två ledamöterna träffat Donald Trump. Den ena ledamoten följde – ironiskt nog – med presidenten på ett besök vid ett center för smittskyddskontroll i delstaten Georgia.

Den andra flög med presidenten i Air Force One-planet under måndagen.

Kongressledamoten, Matt Gaetz, fick beskedet att han haft kontakt med en coronasmittad person när planet redan var i luften och hölls då isolerad i en egen del av planet.

– Han (Trump reds anm.) var inte jätteförsiktig med att vara i samma utrymme som jag, men jag vägrade gå in i hans rum, jag stod utanför, säger Gaetz i New York Times.

Smittad på konservativ konferens

Även Trumps nyutsedda stabschef Mark Meadows, har satt sig i karantän. ”Han har inga symtom, men enligt läkarens rekommenderade försiktighetsåtgärder kommer han att stanna hemma tills 14-dagarsperioden går ut”, står det i ett uttalande.

Alla tre har haft kontakt med en coronasmittad person på CPAC, en stor konservativ politisk konferens. Meadows har testat negativt medan kongressledamöterna väntar på sina provsvar.

Trump har inte uttalat sig om händelsen. Enligt hans talesperson ska han inte testas då han inte haft längre kontakt med coronapatienter och inte har symtom.

Trump har fått kritik för att inte ta corona på tillräckligt allvar

Coronautbrottet pressar Trump

Trump har fått kritik för att inte ta corona på tillräckligt allvar. I en intervju med Fox News säger Trump att han fortsätter skaka hand med folk, trots allmän avrådan från CDC, myndigheten som ansvarar för smittskydd.

– Om det finns en tid då man ska avråda folk att skaka hand vore det nu. Men du kan inte vara en politiker och inte skaka hand med folk. Jag kommer skaka hand med folk och om de vill säga hej och krama mig och pussa mig bryr jag mig inte.

Coronautbrottet har orsakat det största fallet på över ett decennium på de amerikanska börserna och fått negativa effekter på ekonomin.

”Ingenting är nedstängt. Livet och ekonomin fortsätter. I nuläget har vi 546 bekräftade fall av coronaviruset med 22 döda. Tänk på det!”, skriver han på Twitter om coronautbrottet.

I flera amerikanska medier beskrivs läget som det svåraste hittills under Trumps presidentskap.

Trump har sagt att han inom kort ska lägga fram ett stimulanspaket för att få fart på den coronadrabbade ekonomin.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen