Guzmáns son släppt efter kartellens motattack

Av: TT

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Augusto Zurita/AP/TT
En mexikansk polis spärrar av platsen där ett av säkerhetsstyrkornas sönderskjutna fordon står.

De verbala skottsalvorna mot Mexikos president Andrés Manuel López Obrador är häftiga efter säkerhetsstyrkornas misslyckade insats mot en av knarkbossen Joaquín "El Chapo" Guzmáns söner.

Styrkorna tvingades släppa Ovidio Guzmán och retirera när knarkkartellen omringade huset där han hölls och lät automatvapnen tala.

– Det var en dåligt planerad strategi, medger försvarsminister Luis Cresencio Sandoval enligt nyhetsbyrån AFP.

Striderna i staden Culiacán i delstaten Sinaloa bröt ut i torsdags efter gripandet av Ovidio Guzmán. Människor i staden tvingades fly undan kulorna i det som liknade ett fältslag. Säkerhetsstyrkorna omringades och övermannades av kartellens medlemmar vid huset där den 28-årige Ovidio Guzmán hölls. De tvingades fly och flera personer ur kartellen som gripits släpptes.

– Beslutet togs att retirera, utan Guzmán, för att försöka undvika ännu mer våld i området och för att skydda våra anställdas liv och för att återställa lugnet i staden, säger säkerhetsminister Alfonso Durazo, enligt Reuters.

Striderna varade i en timme och våldet spred sig över hela staden. Kartellen satte upp vägspärrar och boende uppmanades av myndigheterna att hålla sig inne.

"I krig"

Fångar rapporteras ha rymt från ett fängelse, bilar och en bensinstation sattes i brand och röken låg tät. Folk gömde sig i varuhus och butiker medan skottlossningen pågick och familjer lämnade sina bilar mitt på gatan.

Det är oklart hur många människor som skadades och dödades men bilder visar minst två döda på marken.

– Jag har aldrig varit i krig men nu kändes det som att jag var i ett, säger en boende till spanska nyhetsbyrån EFE.

Försvarsministern säger att säkerhetsstyrkorna agerade förhastat, medan det konservativa Pan-partiet i kräver i kongressen att vänsterpresidenten och hans säkerhetskabinett ska avgå.

President Andrés Manuel López Obrador säger att det var rätt att avbryta när många människors liv riskerades.

Besk kritik

Insatsen får genomgående besk offentlig kritik.

"Lille Chapo får regeringen på knä", skriver tidningen Reforma.

Säkerhetsanalytikern Alejandro Hope skriver på Twitter att operationen är "en katastrof hur man än ser på den".

"Det enda som är värre än att försöka fånga en capo (ledare för en brottsorganisation) utan ordentlig planering och utlösa ett fullskaligt slag är att försöka fånga en capo utan ordentlig planering och utlösa ett fullskaligt slag, och sedan släppa honom fri", fortsätter han.

Ovidio Guzmán tros ha tagit över sin fars roll som ledare för kartellen sedan fadern fängslats i USA. "El Chapo" dömdes i New York i somras till livstids fängelse plus 30 år.

Publicerad: