Danska livräddare vill sabotera stranden

TT

Publicerad 2020-08-03

En varningsflagga på Virginia Beach i Virginia, USA. Men varningsflaggor avskräcker inte danska badare. Arkivbild.

Hornbæk strand på norra Själland måste bli mindre badvänlig. Nu vill det lokala livräddningssällskapet lägga ut stora stenar för att förebygga dödsolyckor.

Förra veckan fick tre pojkar, sex, åtta och elva år gamla, föras till sjukhus sedan de fastnat i en så kallad ripström vid Hornbæk strand. För en av dem beskrivs tillståndet fortfarande som allvarligt.

Hålla badande borta

John Mogensen, chefslivräddare vid nordsjälländska livräddningssällskapet, vill placera ut stenbumlingar för att hålla badande borta från de farliga delarna av stranden.

– På de ställen där vi inte vill att folk ska bada, vill vi helt enkelt göra stranden sämre, säger Mogensen till Lorry i danska TV2.

Det nordsjälländska livräddningssällskapet har under flera år försökt uppmärksamma folk på de livsfarliga strömmarna, bland annat med en video som visar hur strömmen kan suga med sig en människa även om vattnet på ytan ser helt ofarligt ut.

Kystdirektoratet, den myndighet som ansvarar för Danmarks kust, har stränga regler för att lägga sten i vattnet, men tar gärna emot en ansökan om Hornbæk strand, säger Hans Erik Cutoi-Toft, chef för kustzonsförvaltningen.

Fler varningsflaggor

Tills vidare överväger kommunstyrelsen att sätta ut fler varningsflaggor och skyltar på den delen av stranden där olyckan inträffade. John Mogensen är skeptisk.

– Vi kan sätta upp större och fler skyltar, för då har vi gjort allt vad vi kan. Men jag vet inte om det gör någon skillnad.

Faktum är att Mogensen redan en gång flyttat 400 ton sten till det farligaste stället på stranden. Stenarna låg i strandkanten och en bit ut i vattnet, väl synliga vid lågvatten och täckta vid högvatten. Men efter klagomål fick han ta bort dem igen, eftersom det var olagligt att placera ut sten.

– Vi kanske skulle prata om den lagen. Jag tycker att den ska tillåta att flytta stenar dit där det är farligt, säger han.