Då kommer besked om flockimmunitet i Stockholm

Publicerad 2020-05-12

Just nu analyseras blodprover från 679 stockholmare av Folkhälsomyndigheten.

Svaren ska in i en ny modellering och nästa vecka ska man kunna ge svar på när Stockholm uppnår flockimmunitet.

– Då kan vi göra en säkrare bedömning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

På dagens pressträff presenterade Folkhälsomyndigheten en ny ögonblicksbild av antalet sjuka i covid-19 i Stockholm respektive hela Sverige under vecka 17, 20–26 april.

Den visar att 2,3 procent av Stockholms invånare var sjuka under den aktuella veckan, 0,2 procentenheter färre än vecka 14. I riket var motsvarande siffra i slutet på april 0,9 procent covid-19-sjuka.

Men studien kommer kunna ge mer än bara den ögonblicksbilden. Alla provtagna tog också ett blodprov där man kan analysera efter förekomst av antikroppar.

– Då kommer vi se hur många som haft sjukdomen 2–3 veckor innan också.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten

”Ter sig inte orimligt”

Datan kommer att köras in i den modellering som tidigare använts i Stockholm. Då visade den en beräkning om 26 procent smittade i månadsskiftet april, maj. Med två datainsamlingar tror man nu att man bättre kan förutspå flockimmunitet i huvudstadsregionen.

– Väntar vi till nästa vecka kan vi göra en säkrare bedömning än vi haft med tidigare modelleringar, säger Karin Tegmark Wisell och kommenterar den tidigare förutsägelsen om en tredjedel kommer att vara smittade i mitten av maj.

– Det ter sig inte orimligt, men vi har inte hunnit lägga in den datan i modellen ännu.

Proverna från vecka 17 är de första av det här slaget i hela riket. Därför finns sämre möjligheter att göra liknande prognoser i hela landet.

Folkhälsomyndighetens nya studie visar hur många som var aktivt smittade vecka 17 både i Stockholm och i hela riket.

PODD Corona stänger gränsen - familjer tvingas isär

På ena sidan Haparanda och Sverige, på andra sidan Torneå och Finland. Tvillingstäderna sitter ihop trots att landsgränsen går mitt i städerna. Men i coronatider har Sverige och Finland olika förhållningssätt och nu sitter dubbla kravallstaket uppe för att hålla isär invånarna i städerna. Hur funkar det i en stad som delas av en riksgräns och vad betyder det för invånarna?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen