Jimmie Åkesson: ”Har lyssnat på vad kvinnan sagt”

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2019-05-20

SD:s partiledare Jimmie Åkesson anser att Peter Lundgren kan sitta kvar efter uppgifterna om att han ska ha tafsat på en kvinnlig partikamrat.

Att Winberg, som slagit larm om händelsen, petas har inget med saken att göra menar han.

– Vi har lyssnat på den berörda kvinnan och hanterat det som hon vill att vi ska hantera det, säger Åkesson.

Sverigedemokraternas förstanamn till EU-parlamentet, Peter Lundgren, är i blåsväder.

Under morgonen publicerade Expressen en artikel med uppgifter om att Kristina Winberg, som sent under söndagen petades från EU-listan, slagit larm till partiledningen om att en kvinnlig partikamrat utsatts för sexuella ofredanden av Lundgren under ett partievent under förra året.

”Diskussion under en längre tid”

Lundgren medger själv att han tagit kvinnan på brösten.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, säger Peter Lundgren till Expressen.

Jimmie Åkesson, som befinner sig på EU-valsturné i Skåne under dagen, säger att han har fortsatt förtroende för Peter Lundgren och att det faktum att Kristina Winberg petas inte har med saken att göra.

– Det är en diskussion som vi har haft under en längre tid, under hela valkampanjen har hon valt att distansera sig från partiet.

– Utifrån den information jag har ser jag inga som helst problem att Peter Lundgren sitter kvar, säger Åkesson.

”Har agerat som hon vill att vi ska agera”

Winberg spelade in samtalet som hon hade med den kvinnliga partikamrater och där framgår att Winberg ångrar att hon inte agerade.

Sverigedemokraterna har haft kontakt med kvinnan under helgen.

– Vi har under helgen haft kontakt med den berörda kvinnan och fäst 100 procent vikt till vad hon har sagt och agerat som hon vill att vi ska agera, säger Åkesson.

– Jag ser ingen som helst anledning till att polis och åklagare ska blandas in i det här.

Peter Lundgren säger till Ekot att han och kvinnan kommer att bemöta anklagelserna under dagen. Hade kvinnan slagit larm efter händelsen, som ska ha inträffat på ett hotellrum under förra året, hade partiet kanske agerat annorlunda säger SD-ledaren.

– De anser båda att händelsen är utagerad. Hade hon kommit till oss och sagt att vi skulle agera hade vi kanske hanterat det på ett annat sätt. Nu ger hon, Peter Lundgren och andra som befann sig i det här sammanhanget en samlad bild.