Höll manifestation mot rasism

Publicerad 2022-09-13

Besvikna Malmöbor deltog i en manifestation mot rasism under tisdagskvällen.

– Jag känner en sådan frustration, ilska och upprördhet över valresultatet. Att man har så enkla svar på så svåra frågor, säger Annika Gref, en av deltagarna.

Under tisdagskvällen samlades drygt 1 000 personer på Möllevångstorget i Malmö för att protestera. Manifestationen gick under namnet Hela Malmö mot rasism. Vilket var ett av slagorden som alla deltagare ropade flera gånger under manifestationen.

Olika partier och föreningar fanns på plats tillsammans med barnfamiljer, pensionärer och ungdomar – alla med den gemensamma nämnaren att de inte är nöjda med ett högerstyre.

Många deltagare hade tagit med sig plakat och flaggor med budskap så som ”Stoppa normaliseringen av rasismen” och ”Malmö gör motstånd mot rasism”.

Felicia Mulinari, en av initiativtagarna, berättade att manifestationen var påtänkt även innan valdagen.

– Vi har sett att en normalisering av rasism pågår. Det blev särskilt tydligt under valperioden där alla olika partier nästan anpassade sig till Sverigedemokraternas problemformuleringar. Där, det som politiker kallar, utsatta områden hela tiden attackerades, säger Felicia Mulinari, poet och dramatiker.

En av många Malmöbor som är besviken på valresultatet är Matilde Villegas Bengtsson. Hon kom till manifestationen för att bearbeta hur valet föll ut.

– Det är ett sätt att inte känna sig ensam efter valresultatet och hämta styrka i gemenskap, säger Matilde Villegas-Berg.

Följ ämnen i artikeln