Per Bolund rasar mot Socialdemokraternas ”klimatpolitik för vanligt folk”

Socialdemokraterna går till val på ”klimatpolitik för vanligt folk”.

Men förslagen har drivits igenom av MP under dess tid i regeringen, enligt Per Bolund (MP).

– Det visar att Socialdemokraterna inte är nytänkande. Det här räcker inte för att vi ska stödja en socialdemokratiskt ledd regering, säger han.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Mikael Damberg (S) presenterade idag ett paket för en ”rättvis klimatomställning”.

Socialdemokraterna går till val på ”klimatpolitik för vanligt folk”.

Men dess förslag imponerar inte på Miljöpartiets språkrör Per Bolund som menar att det inte är någon ny politik och beskriver det som bekymmersamt, särskilt under ett valår. Enligt Bolund har förslagen krävts och tagits fram av Miljöpartiet när de satt i regeringen.

– Vi har vant oss vid att alla miljöreformer kommer från oss och det är bra att partier ställer sig bakom det. Men jag hade önskat att Socialdemokraterna varit mer ambitiösa när de nu presenterar sin klimatpolitik som de går till val på, säger han.

Per Bolund.
Per Bolund.

Socialdemokraterna vill bland annat snabba på renovering av gamla flerfamiljshus så de blir mer energieffektiva och att reseavdraget ska bli färdmedelsneutralt och baseras på avstånd. Partiet strävar efter minst dubbelt så många allmänna laddstolpar på gatorna till 2030, från dagens 15 000 till 30 000. Det ska också bli enklare att ladda och mindre krångel med olika appar och registreringar.

– En dubblering är inte i närheten av de som krävs. Vi i Miljöpartiet anser att det krävs 100 000 laddstolpar bara i Stockholm. De har en för låg ambitionsnivå, säger Per Bolund.

Är du förvånad?

– Jag är väldigt förvånad över detta. Vi är stolta över det vi drev fram, men det här visar inte att Socialdemokraterna tar klimatkrisen på allvar. Det de föreslår är inte fel, men för att klara klimatkrisen krävs starkare reformer än det här, säger han.

Regeringen.
Regeringen.

Vad hade du velat se i deras klimatpaket?

– Vi hade önskat att Socialdemokraterna klarat av att komma med något nytt. Att bara leva på gamla förslag som Miljöpartiet tvingat igenom i förhandlingar är inte imponerande. Det här kommer inte räcka för att vi ska stödja en socialdemokratiskt ledd regering.

Vad krävs då för att ni ska ge stöd?

– Det är historiska nivåer på klimatinvesteringar, att vi ser till att naturen kan vara den räddning i klimatfrågan som forskare säger att den måste vara. Då måste vi också få en betydligt mer hållbar skogs- och havspolitik och att minska de fossila subventionerna som idag leder till att vi använder mer fossila bränslen än vi skulle behöva.

Strandhäll: ”Ett starkt paket”

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) skriver i ett sms till Aftonbladet att Socialdemokraterna lagt fram ett starkt paket.

”Klimatet är vår tids ödesfråga. Nu har vi socialdemokrater presenterat ett starkt paket för en rättvis klimatomställning för vanligt folk. Jag är glad att Per Bolund, liksom vi socialdemokrater, har höga ambitioner när det gäller klimatomställningen”, skriver hon.

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.
Publisert:

LÄS VIDARE