Sommar överallt i Sverige – utom här

Publicerad 2021-06-04

Nu har sommaren kommit till Sverige – men värmen når inte överallt. På vissa håll är det fortfarande vår.

– Sommaren har nått i stort sett hela landet, med undantag för Lapplandsfjällen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Vissa platser i norra delarna Lapplandsfjällen är mer köldtåliga vilket gör att den kalla luften stannar kvar något längre. Då räknas det fortfarande som vår. Däremot kan sommaren nå dit om minst en vecka ifall de varma temperaturerna håller i sig.

– Troligtvis stannar värmen på de allra flesta håll även nästa vecka. Framåt nästa helg kan det eventuellt bli skifte till svalare och mer ostadigt väder, men det är 50–50 chans om högtrycket stannar kvar, säger Mikael Sjöstrand.

Meteorologisk sommar dröjer

För att det ska räknas som meteorlogisk sommar ska dygnsmedeltemperaturen ligga på 10 grader, fem dygn i rad. Något vi kan uppnå om minst en vecka.

– På många håll har det varit sommartemperaturer i två-tre dagar men på andra håll har medeltemperaturen inte legat över 10 grader de senaste dagarna så det kommer nog dröja någon vecka minst innan hela sverige har meteorologisk sommar, säger Mikael Sjöstrand.

Svalare väder väntas

Oavsett så kommer det en liten återgång till kyligare, ostadigare väder åtminstone i mitten av juni.

Följ ämnen i artikeln