Akut vaccinbrist när kolera sprider sig globalt

Emma Gate/TT

Uppdaterad 2022-11-21 | Publicerad 2022-11-20

Läkare utan gränser tar hand om människor med kolerasymtom på Haiti. Bilden är från oktober.

En kraftig ökning av kolerautbrott i världen förvärras av brist på vaccin.

– Behovet av vaccin är större än väntat och aktörerna hinner inte ikapp, säger Mia Hejdenberg på Läkare utan gränser.

Ett femtontal länder brukar varje år drabbas av kolerautbrott. I år har siffran nästan fördubblats – just nu pågår utbrott i 29 länder, enligt Läkare utan gränser.

Det har skapat en större kris då smittspridningen kunnat härja fritt.

– Behovet av vaccin i år har varit mycket större än väntat. Tillverkarna har inte hunnit med, säger Mia Hejdenberg, som är medicinsk humanitär rådgivare hos Läkare utan gränser.

Snabb spridning

I Haiti, som är ett av de värst drabbade länderna, upptäcktes koleran i slutet på september. Sedan dess har spridningen rusat. Det finns vaccin, men långt ifrån tillräckligt.

– Vaccinet hade varit till stor hjälp. I början hade vi 50 fall per dag – nu har vi upp till 300 patienter per dag. Den uppåtgående trenden hade vi kunnat bryta med vaccination, säger Hejdenberg.

Det är svårt att förklara den enorma ökningen av kolerautbrott i världen, säger hon. Klimatförändringarna uppges vara en av flera faktorer.

– Kolera sprids när det är dåliga vatten- och hygienförhållanden och kan uppstå vid naturkatastrofer och översvämningar. Då blir förhållandet optimalt för kolera.

Fler länder drabbade

Libanon fick i år sitt första kolerautbrott på 30 år till följd av kontaminerade vattenkällor. I Pakistan, som drabbades av översvämningar i början av hösten, finns ännu inga tecken på utbrott men Läkare utan gränser står beredda.

Värst drabbade, förutom Haiti, är Syrien och Libanon. Läkare utan gränser hoppas att det ska finnas mer vaccin snart, men Mia Hejdenberg tror inte att man ska räkna med att det sker snabbt.

– Då måste fler aktörer komma i gång med att tillverka koleravaccin, säger hon.