Svinpesten ställde in skytteklubbens fest: ”Tänkte ha en jävla baluns”

Uppdaterad 2023-09-09 | Publicerad 2023-09-08

I morgon skulle skytteklubben fira 90 år med ”en jävla baluns”.

Men nu har svinpesten kommit till Fagersta och festen är inställd.

– Jag och en pensionär till, vi har väl varit uppe i en månad och renoverat. För att det skulle se snyggt och prydligt ut, säger ordföranden Stig-Olov Jansson.

Stig-Olov Jansson, ordförande i Fagersta Jaktskytteklubb.

På den gamla bommen som spärrar av grusvägen har Stig-Olov Jansson satt upp en skylt. ”Skjutbanorna avstängda tillsvidare på grund av svinpest”.

– Jag satte änden av bommen i den där lilla granen i går. Det går en massa stickvägar uppe i skogen och jag orkar inte åka och spärra av alla. Men jag hade ingen nyckel för att låsa på riktigt, så det är lite fejk.

Baluns

I morgon – lördag – skulle det nämligen bli fest och fullt med folk. Fagersta Jaktskyttekubb, där Jan-Olov är ordförande, firar 90 år.

– Vi tänkte ha en jävla baluns i morgon vet du, det är helt klart. Jag och en pensionär till, vi har väl varit uppe i en månad och renoverat. För att det skulle se snyggt och prydligt ut.

Men festen är inställd. Under torsdagen kom beskedet att afrikansk svinpest hittats i skogen nära skjutbanorna. De hamnade mitt i den förbjudna zonen. Allt står klart där upp i skogen, men ingen får åka upp. Inte ens ordföranden själv.

– Vi hade planerat att folk skulle få komma hit i morgon och testa. Få skjuta fem skott med hagel. Sen är det kulbanan, där kommer det en miniälg som man skjuter med små skott. Det skulle de också få testa.

Skylten som Stig-Olov satt upp.

Hela vägen till Virsbo

Han ser ut på andra sidan vägen där han vanligtvis jagar. Nästan 1 000 kvadratkilometer har spärrats av. En enorm yta.

– Det är hela vägen ned till Virsbo, tre mil bort ungefär, så det är fruktansvärda konsekvenser det får. De har tagit i ordentligt, det kan jag tycka. Men vad fan ska de göra?

När han gick igenom registret förra veckan hade klubben 167 medlemmar. Det har ökat, för några år sedan låg det kring 150. Skytte, jakt och skog är populärt i Fagersta.

Både medlemmar och ”vanligt folk” har varit i kontakt med Jan-Olov som förutom ordförande i skytteklubben är eftersöksjägare. Han kan natur och jakt. Det är framför allt en fråga som engagerar.

– Det har varit ett fantastisk svampår. Det är många som varit ute och sett sådana som fortfarande är små och tänkt ”äh, vi kommer tillbaka om en vecka när de växt till sig”. Nu frågar de de om de törs gå in och plocka dem.

Vad svarar du då?

– Nej, nej, nej. Men du får gärna berätta för mig var de är någonstans, säger han och skrattar så det hörs upp till den tomma skjutbanan i skogen.