Krimbon tar över ukrainska försvaret: Ger aldrig upp Krim

Publicerad 2023-09-14

Han är krimtatar och muslim och kommer aldrig ge upp Krim.

Ukrainas nya försvarsminister Rustem Umerov är en del av landets modernisering och är viktig för den ukrainska identiteten.

– Han är respekterad i vida kretsar mycket tack vare sin speciella bakgrund, säger Jakob Hedenskog på UI.

Följ ämnen
Ukraina

Ukrainska försvarsministeriet behöver ”nya tillvägagångssätt”.

Det sa president Volodymyr Zelenskyj när han avskedade dåvarande försvarsminister Oleksij Reznikov.

Den tidigare ministern har omgetts av korruptionsmisstankar sedan början året efter att bland annat efter att ha lagt 219 miljoner kronor på värdelösa vinterjackor till landets stridande soldater.

Nu har Zelenskyj utsett Rustem Umerov som ersättare på posten.

Muslim och krimtatar

41-åringen blir den första som muslim och krimtatar att få en så hög position i den ukrainska regeringen. Och det är ingen slump, menar Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, Utrikespolitiska institutet (UI).

– Det här tar udden av ryska påståenden om att Ukraina styrs av ett gäng nazister, när landet nu har en judisk president och en muslimsk försvarsminister. Det visar att en ukrainsk identitet inte bestäms av etnicitet i Ukraina utan av medborgarskap, säger Hedenskog.

Umerovs släkt deporterades under Stalin från Krim till Uzbekistan. Han har således erfarenhet från födseln av Sovjetunionens försök att skilja krimtataterna från sitt hemland Krim, något han nu själv i modern tid tvingats återuppleva, sedan Ryssland annekterade Krim 2014.

Rustem Umerov har en speciell bakgrund, något som gett honom respekt menar Jakob Hedenskog.

I sitt tillträdestal sa Umerov själv att han genom att återvända till sitt hemland och senare förlora det igen har lärt sig hur man håller ut och kämpar för att skydda det som rättmätigt är sitt.

– En krimtatarisk försvarsminister kommer aldrig sälja ut Krim eller använda det som förhandlingskort. Han är en sorts garant för att Krim inte är ett särfall i förhållande till andra områden i Ukraina som Ryssland ockuperar, säger Hedenskog.

Ryska soldater vid annekteringen av Krim 2014.

Saknar militär bakgrund

Umerov är ekonom i grunden, har politisk bakgrund och har gått från att vara parlamentsledamot i opposition till Zelenskyj till att leda landets statliga egendomsfond och har varit en nyckelspelare i de tidiga fredssamtalen med Ryssland.

2021 blev han ordförande för en ny Krimplattform, ett diplomatiskt forum initierat av Zelenskyj, med syfte att öka det internationella stödet för att återta Krim.

Han har även varit ordförande för Ukrainas kommission som övervakar internationellt finansiellt och militärt bistånd till landets krigsinsats.

Att han saknar militär bakgrund är inte avgörande för uppdraget, enligt Jakob Hedenskog. Umerovs företrädare var inte heller militär i grunden.

– Att Ukraina har civila försvarsministrar är en viktig del av reformeringen och moderniseringen av ukrainska försvarsmakten. Huvudansvaret för hur kriget sköts ligger, enligt konstitutionen, hos presidenten som också är överfbefälhavare, i samspel med de väpnade styrkornas befälhavare Valerij Zaluzjnyj, säger Jakob Hedenskog.

Jakob Hedenskog.

Misstänkts ha blivit förgiftad

Umerov var en av tre som i mars 2022 misstänktes ha blivit förgiftad efter att ha börjat må dåligt under "informella förhandlingar", enligt uppgifter till Wall Street Journal. Umerov ska ha förts till Istanbul i Turkiet för vård.

Men omständigheterna kring händelsen eller någon bekräftelse på att en förgiftning låg bakom symptomen har aldrig bekräftats.

Han har också deltagit i förhandlingar om fångutväxlingar med Ryssland, pratar turkiska och deltog under sommarens möte i Jeddah för att bland annat diskutera Zelenskyjs fredsplan där också Kina för första gången medverkade.

– Umerov har varit instrumentell i kontakter med turkar och företrädare i Mellanöstern. Han är respekterad i vida kretsar, har ett stort kontaktnät mycket tack vare sin speciella bakgrund, säger Jakob Hedenskog.