Mikrober hittade som kan bryta ner plast i låga temperaturer

Publicerad 2023-05-22

Plast som hamnar i naturen kan vara förödande, nu har polarforskare hittat mikrober som kan bryta ner plaster i låga temperaturer.

Mikrober som kan bryta ner plast vid låga temperaturer har upptäckts av forskare i Alperna och Arktis. Ett genombrott som kan vara ett värdefullt verktyg för återvinning, uppger The Guardian.

Många mikroorganismer som kan bryta ner har redan kända, men de kan vanligtvis bara fungera vid temperaturer över +30 grader. Detta innebär att användningen av mikrober i industriell miljö är dyr på grund av den uppvärmning som krävs. Det innebär också att det inte är koldioxidneutralt att använda dem.

Forskare från Swiss Federal Institute (WSL) har nu hittat mikrober som kan göra detta vid +15 grader, vilket kan leda till ett genombrott inom mikrobiell återvinning. Deras resultat har publicerats i tidskriften Frontiers in Microbiology.

– Nästa stora utmaning blir att identifiera de plastnedbrytande enzymer som produceras av de mikrobiella stammarna och att optimera processen för att få fram stora mängder. Dessutom kan ytterligare modifiering av enzymerna behövas för att optimera egenskaperna, uppger Dr Beat Frey, en av författarna till rapporten.