Topptjänsteman på bostadsbolag hyrde ut lägenheter svart

Misstänks ha tjänat stora summor på olaglig uthyrning

Publicerad 2023-05-31

De allmännyttiga bostadsbolagen ska ta ett särskilt ansvar för att erbjuda lägenheter med rimliga hyror till alla.

Men en högt uppsatt medarbetare på Stockholmshem misstänks ha tjänat stora summor på olagliga svartkontrakt, kan Aftonbladet avslöja.

– Det är sjukt att sådant här kan förekomma, säger källa med insyn i fallet.

Med närmare 60 000 hyresgäster är Stockholmshem ett av landets största bostadsföretag. På hemsidan är tonen högtravande när verksamheten ska beskrivas.

”Som allmännyttigt bolag har vi ett ansvar som sträcker sig långt utanför tak och väggar”.

Allmännyttans huvuduppdrag är att erbjuda bra lägenheter till alla, oavsett inkomstnivå och socioekonomisk bakgrund.

Men trycket är högt. I Stockholms innerstad ligger den genomsnittliga kötiden på 18 år. För att fördelningen ska bli rättvis har företagen strikta regler kring andrahandsuthyrning.

En av lägenheterna är en tvåa nära vattnet i Hammarby sjöstad.

”Du måste alltid söka Stockholmshems tillstånd. Att hyra ut lägenheten utan vårt medgivande kan vara skäl för uppsägning av hyresavtalet”, står det på sajten.

”Är helt galet”

Aftonbladet kan nu avslöja att en man med en högt uppsatt position på Stockholmshem misstänks ha brutit mot företagets egna regler. Han kan också ha gjort sig skyldig till brott mot hyreslagen.

Vid minst två tillfällen ska mannen, som är i 30-årsåldern, ha hyrt ut bostäder utan tillstånd och till oskäligt hög hyra. Det rör sig i båda fallen om lägenheter på mycket attraktiva adresser. Den ena är en etta som är belägen alldeles intill Mariatorget på Södermalm och den andra är en tvåa som ligger nära vattnet i Hammarby sjöstad.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har svartuthyrningen pågått under lång tid, och mannen ska ha tjänat stora pengar på upplägget.

– Att en välbetald person som arbetar i allmännyttan utnyttjar bostadslösa personer för sin egen vinning skull är helt galet, säger en person med kännedom om det inträffade.

Fick tillbaka 12 000

Historien uppdagades av en tillfällighet. En av mannens hyresgäster blev erbjuden ett förstahandskontrakt hos Stockholmshem. Då framkom det att personen redan var skriven i en bostad i bolagets bestånd.

– Detta flaggades i företagets system och det var så man kom mannen på spåren, säger en av Aftonbladets uppgiftslämnare.

Den misstänka mannen stod själv skriven på lägenheten på Södermalm i Stockholm, men sa upp kontraktet efter att han hotats dras inför rätta.

Lägenheten i fråga är den moderna tvåan i Sjöstan. Det var en släkting till tjänstemannen som stod på kontraktet, men domstolshandlingar visar att det var han som skötte uthyrningen.

Hyran låg på 10 990 kronor. Paret som mannen hyrde ut till fick dock betala nästan 2 000 kronor mer i månaden för den omöblerade bostaden. Efter att de flyttat ut så vände sig hyresgästerna till hyresnämnden.

Det slutade med att mannens släkting gick med på att betala tillbaka 12 000 kronor.

Motfrågan: ”Vem är din källa?”

Den andra lägenheten, som ligger i ett av Söders mest eftertraktade kvarter, tillhör det allmännyttiga bolaget Svenska bostäder. Mannen står själv på kontraktet, men sedan januari 2021 bor han i en bostadsrätt i en annan del av stan.

Då den otillåtna uthyrningen upptäcktes blev mannen ställd inför ett ultimatum: Säg upp avtalet självmant eller riskera att bli dragen inför rätta. Han valde det förstnämnda.

– Vi agerar alltid när vi får tips om olovlig andrahandsuthyrning eller själva märker tecken på det i våra fastigheter, säger Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

– Det är aldrig okej att hyra ut olovligt i andra hand eller att ta ut överhyra när man hyr ut i andra hand.

När Aftonbladet når tjänstemannen på telefon så avböjer han att kommentera uthyrningen.

– Jag tror inte att det här är någonting som jag vill diskutera.

Jag kommer att skriva om det här och det vore väldigt värdefullt att få ditt perspektiv.

– Okej. Och vem är din källa?

Du förstår säkert att jag inte kan diskutera mina källor. Men hur tycker du att detta rimmar med ditt arbete på Stockholmshem?

– Som jag känner nu så vill jag inte diskutera det här vidare. Jag kan ringa till dig när jag fått tänka till lite grann.

Efter det har mannen gjort sig otillgänglig.

Stockholmshem: Mycket allvarligt

Magnus Ljungkvist är bolagsstrateg på Stockholmshem. Han säger att företaget ser allvarligt på det som har hänt.

– Vi har genomfört en intern utredning och det har lett till att vi vidtagit arbetsrättsliga åtgärder.

– Det handlar om en skriftlig varning och en krav på rättelse. Sådana här saker får inte förekomma.

Hur tror du att detta kan påverka människors förtroende för er verksamhet?

– Det är förtroendeskadligt att det ens finns misstankar på det här området.