Schaktmassor kan ha orsakat skredet: ”Fultippning”

Uppdaterad 2023-09-24 | Publicerad 2023-09-23

Felaktigt placerade schaktmassor kan vara orsaken till nattens jordskred vid Stenungsund.

Samma orsak låg bakom ett jordskred på E6:an 2006.

– I min värld är det en fultippning utan kontroll och ansvar som orsakat detta, säger en person i byggbranschen.

Efter det stora jordskredet som ödelade delar av E6:an vid Stenungsunds-motet natten mot lördagen har flera personer hört av sig till Aftonbladet. De hävdar att schaktmassor som lagts ut i en blivande företagspark vid motorvägen orsakade skredet.

Företagsparken omfattar 132 000 kvadratmeter industrimark. På en nytagen bild över jordskredet vid E6:an ser man tydligt att skredet börjat i bildens övre högra hörn, på företagsparkens område. Skredet har sedan fortsatt ner över motorvägen.

Rasområde på 140 000 kvm

Den 20 december 2006 inträffade ett omfattande jordskred på E6 vid Munkedal, fem mil norr om nattens jordskred. Vägverkets utredare kom senare fram till att schaktmassor från ett motorvägsbygge intill hade utlöst jordskredet, enligt nyhetsbyrån TT.

Här syns den blivande företagsparken på en bild tagen före jordskredet.

”Inget med regnmängder att göra”

Alldeles intill Stenungsunds-motet pågår för närvarande bygget av en företagspark. Företagsparkens ägarbolag har fått tillstånd att bygga en bullervall mot Furufjälls motorstadion av Stenungsunds kommun.

Men i stället för att lägga schaktmassor vid motorstadion och sedan plantera skog på dem, har schaktmassorna lagts omkring 300 meter därifrån, intill motorvägen, uppger en person i byggbranschen som känner till projektet.

– Över 50 000 ton schaktmassor har under sommaren körts till platsen och lagts intill motorvägen, för att komma upp i samma nivå som bergsklippor på platsen, säger personen och fortsätter:

– Det är vida känt i byggbranschen att det är det här som är orsaken. Det har ingenting med avverkning av skog eller regnmängder att göra. I min värld är det här en fultippning utan kontroll och ansvar. De fyller på mer och mer schaktmassor och till slut brister marken. Berget lutar så kraftigt, och sedan är det den här glaciala leran, det håller ju inte till slut.

Faksimil från Stenungsunds marklov i mars 2023, som ger företagsparken rätt att uppföra en bullervall.

Polis och räddningstjänst har konstaterat att raset troligtvis startade vid bygget av företagsparken, där också sprängningar genomförts.

För att se om det finns kopplingar mellan bygget och jordskredet har polisen inlett en förundersökning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen kommer att höra anställda och personal på företaget, men ingen är i dagsläget delgiven misstanke om brott.

Lars-Olov Westerberg, naturgeograf och universitetslektor vid Stockholms universitet, kan inte uttala sig om vad som orsakat skredet vid E6. Men att belasta mark med schaktmassor kan påverka dess stabilitet:

– Det som påverkar stabiliteten är jordmassornas tyngd och hur vattenrik marken är. Om man belastar den med mer och mer material så kan det absolut ha påverkat förhållandena vid den här sluttningen, säger han.

Aftonbladet har sökt ägarna till företagsparken och till schaktföretaget, men de har inte gått att nå. Till tidningen Fastighetsvärlden kommenterar VD:n för företagsparken händelsen:

”Det är otroligt tragiskt det som hänt. Det viktigaste är att det inte är några människor som skadats allvarligt. Det är viktigast nu, att det gått bra för alla människor. Vad som ligger bakom det hela får utredningen visa.”

Drönarbild över jordskredet.

Följ ämnen i artikeln