Spionballonger nerskjutna i Kiev – under Kristerssons besök

Uppdaterad 2023-02-16 | Publicerad 2023-02-15

Flyglarmet ljöd över Kiev – mitt under statsminister Ulf Kristerssons besök.

Sedan sköts sex ryska spionballonger ner över huvudstaden.

– Vi fick digitala signaler och jag gjorde som presidenten, säger Ulf Kristersson.

Efter stort hemlighetsmakeri dök statsminister Ulf Kristersson upp i Kiev på onsdagen för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Under besöket ljöd flyglarmen över huvudstaden, enligt nationella nyhetsbyrån Ukrinform. Det ukrainska försvarets luftvärnssystem ska ha aktiverats efter att fientliga objekt upptäckts på himlen.

Enligt det ukrainska försvaret rörde det sig om sex ballonger som kan ha burit på radarreflektorer och spaningsutrustning, rapporterar Reuters.

”Enligt den information som framkommit var det här ballonger som förs fram med hjälp av vinden”, skriver försvaret på Telegram.

Syftet med att skjuta upp ballongerna kan ha varit att upptäcka och tömma de ukrainska luftvärnen, enligt flygvapnets talesperson Yuriy Ihnat.

Ballongerna sköts kort därefter ner av det ukrainska luftvärnet.

Spår syntes på himlen.

”Varför använder vi inte ballongerna?”

Han tror att ballongerna kan komma att användas allt flitigare för att spara på sina lager med spaningsdrönare.

”Rekognoseringsdrönare som Orlan-10 används nu mer sparsamt av Ryssland, och de tänkte ”varför använder vi inte de här ballongerna?'”. Så de använder dem i stället, säger han i ukrainsk tv.

Under en digital pressträff på eftermiddagen berättade Kristersson om sin upplevelse av situationen i samband med flyglarmet.

– Det var inte speciellt ljudligt. Vi fick digitala signaler och jag gjorde som presidenten. Vi satt tillräckligt skyddade, säger han.

President Zelenskyj och statsminister Kristersson.

Följ ämnen i artikeln