UD-larmen om migrantkrisen i Belarus: ”Hybridattack”

Här är larmrapporterna från de svenska ambassaderna om hur Lukasjenko utnyttjar flyktingar och piskar upp stämningen vid gränsen med militär.

Totalt beräknas upp till 20 000 migranter ha flugits in i landet – och i ett migrantläger uppges hälften vara barn.

”Tempot i processen förefaller ha skruvats upp”, skriver Sveriges ambassadör i Minsk, Christina Johannesson.

Migrantkrisen i Belarus förvärras för var dag – samtidigt som temperaturen kryper neråt i gränsområdena mot Polen.

I en av flera rapporter från Sveriges ambassad i Minsk varnar ambassadören Christina Johannesson för en eskalerande situation i landet.

”Antalet migranter från Mellanöstern fortsätter att öka i Minsk. Flygtrafiken har inte minskat och under dagen anländer flera flyg från bland annat Istanbul, Dubai och Damaskus. Därutöver flyger Aeroflot enligt uppgift in ett stort antal migranter via Moskva. Hundratals taxichaufförer arbetar nu på heltid med att transportera migranter mot den polska gränsen”, skriver ambassadören i en rapport från i fredags kväll.

Många barn

I rapporten tar ambassadören upp att ”det totala antalet migranter i Belarus kan uppgå till mellan 15 000 och 20 000”. Omkring 2 000 av migranterna finns samlade i ett migrantläger i Bruzgi nära den polska gränsen. Enligt uppgifter från UNHCR, som ambassaden hänvisar till, är cirka 50 procent av migranterna i lägret kvinnor och barn. 

Flyktingströmmarna från Mellanöstern över Belarus till Europa har beskrivits som orkestrerade av Belarus, under ryskt överinseende.

”Allt är arrangerat av Minsk, som använder desinformation och humanitära argument för utpressning och för att försöka splittra EU i denna fråga”, skriver Sveriges ambassadör i Warszawa, Stefan Gullgren, och hänvisar till vad Polens biträdande utrikesminister berättat för en grupp EU-ambassadörer.

Ambassadören skriver vidare att ministern sagt att det handlar om en artificiell kris, att migrationen från Belarus inte är naturlig och att den belarusiska militären ”dirigerar” hur migranterna ska röra sig i gränsområdet:

”Belarusisk militär piskar upp stämningen vid gränsen och pressar på för att migranterna ska agera vid gränsen”.

Ambassaden i Minsk lyfter även fram indicier som pekar på att Ryssland har ett finger med i spelet:

”Det noteras här att ett antal migranter som har intervjuats av statliga kanaler talar flytande ryska. Detta anses styrka uppgiften om att det bland migranterna vid gränsen också finns de som många år har levt i Ryssland.”, skriver ambassadören Christina Johannesson.

Migranter vid en checkpoint på gränsen mellan Belarus och Polen.
Migranter vid en checkpoint på gränsen mellan Belarus och Polen.

Kan inte lämna gränsen

Dessutom påpekar ambassadören att Belarus strypt möjligheterna för västerländska press att bevaka flyktingkrisen längs gränsen.

”Det var tydligt att endast utvalda medier släpptes in där, i huvudsak ryska och belarusiska statliga medier.”, skriver Christina Johannesson om situationen i Bruzgi.

Hon konstaterar också att migranterna inte har någon möjlighet att ta sig från gränsen tillbaka till Minsk:

”Uppgifter om att de belarusiska gränsstyrkornas uppdrag går ut på att se till att migranterna blir kvar i gränsområdet, inte under några omständigheter återvänder till Minsk samt att de forcerar gränsen in i Polen stärks”.

Filmar migranterna

Samtidigt konstateras att propagandatrycket från belarusiska myndigheter ökat i omfattning – och att migranterna utnyttjas och filmas i propagandasyfte.

”Så kallade propagandajournalister arrangerar situationer med migranter som man sedan filmar och sänder i statlig tv. Desinformationen kring situationen på gränsen ökar snabbt i omfattning i officiella kanaler.”

Ambassadören Stefan Gullgren i Polen skriver i en av sina rapporter till UD i Stockholm att den polska regeringen ”framhåller att situationen vid gränsen är en provokation organiserad av personer med kopplingar till belarusisk underrättelsetjänst”.

Han citerar den polske presidenten Andrzej Duda som i ett tal på Polens nationaldag beskrev migrantkrisen:

”Han sade att Polen är utsatt för en hybridattack”.

Publisert:

LÄS VIDARE