Hallengren: Fler kommer kunna fira jul

Publicerad 2021-12-17

Har Lena Hallengren (S) haft covid-19? Varför införs inte vaccinpass i kollektivtrafiken över jul? Är smittspridningen värre än förra året?

Aftonbladets läsare fick ställa sina frågor till Socialminister Lena Hallengren (S).

Land efter land stänger ner samhället igen efter att spridningen av coronavarianten omikron ökat. Nya restriktioner infördes även i Sverige den 8 december som följd av ökad smittspridning och fler åtgärder kan behöva vidtas om läget förvärras.

Samtidigt menar Lena Hallengren att situationen är mycket bättre än föregående år då det var många svenskar som inte fick träffa tjocka släkten runt jul.

– Förra året var det många som fick avstå att fira jul som vanligt. I år har vi visserligen en ny virusvariant, men det betyder ju inte att det är en ny sjukdom som sprids. Nu när 85 procent av befolkningen är vaccinerade kan vi därför leva vårt liv annorlunda, säger hon.

Lena Hallengren svarade på läsarnas frågor om corona.

Inget vaccinpass i kollektivtrafiken

Till jul uppmanas ovaccinerade fortsatt att undvika trängsel och onödiga resor. Det kommer dock inte att bli aktuellt att införa vaccinpass i kollektivtrafiken, varken nu eller framöver. Det är en för stor inskränkning på friheten, menar Lena Hallengren.

– Det är viktigt att ha tillgång till kollektivtrafiken för att exempelvis kunna ta sig till sitt arbete, oavsett om man är vaccinerad eller inte. Att säga att människor inte kan flytta sig kan få otroligt allvarliga konsekvenser.

”Kan öka missbruk”

Det är heller inte aktuellt att införa en rekommendation om varken hemarbete eller distansundervisning på universiteten. Dock uppmuntras det att man på arbetsplatser underlättar för de som vill arbeta hemma.

– Det är inte alla som har en god arbetsmiljö i sitt hem. Det kan även öka missbruk och våld i hemmet, säger Lena Hallengren.

Vad gäller distansutbildningar så anser hon att det riskerar att försämra kvalitén för de universitetsutbildningar som inte är avsedda att hållas på distans.

Har Lena Hallengren haft covid-19?

– Nej, inte vad jag vet. Peppar peppar ta i trä, för jag vill förstås inte ha det heller, säger hon.

”Förra året var det många som fick avstå att fira jul som vanligt. I år har vi visserligen en ny virusvariant, men det betyder ju inte att det är en ny sjukdom som sprids”, säger Hallengren.