EU: Ryska trupper har gått in i Donbass

Uppdaterad 2022-02-23 | Publicerad 2022-02-22

De ryska stridsvagnarna börjar rulla in i de separatistkontrollerade områdena i Ukraina.

Över 10 000 soldater har skickats till regionen, enligt en militärkälla.

– Det är svårt att förstå hur Putin kunnat flytta dem så snabbt, säger källan till Daily Mail.

Putin har nu också fått klartecken av parlamentet att använda militär makt utanför Rysslands gränser.

Följ ämnen

Rysslands president Vladimir Putin erkände under måndagen de två utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga.

Kort därefter spreds filmer som visar en karavan av ryska stridsfordon på väg mot området i sociala medier.

Enligt en ukrainsk militärkälla har över 10 000 ryska soldater skickats till de rysskontrollerade områdena Donetsk, Luhansk och Horlivka under de senaste tolv timmarna.

EU:s utrikeschef Josep Borell bekräftar också att de ryska trupperna nu äntrat regionen.

– Jag skulle inte säga att det är en fullskalig invasion, men de ryska trupperna befinner sig på ukrainsk mark. Vi ser Donbass som en del av Ukraina, säger han.

Militärfordon syns rulla efter president Putins besked om att erkänna de separatistkontrollerade områdena Donetsk och Luhansk.

”Skjutit med granatgevär”

Vladimir Putin hävdar att det rör sig om ”fredsbevarande styrkor”, medan den ukrainska militären uppger att de enbart försöker provocera fram ett krig.

I ett uttalande publicerat på Facebook uppger det ukrainska försvaret att två soldater dödats och 18 skadats bara under de senaste 24 timmarna.

– Tre överträdelser av den ryska armén har konstaterats det senaste dygnet. De ryska ockupationsstyrkorna har skjutit med granatgevär mot staden Sjtjastia vilket är förbjudet enligt Minsk-avtalet, säger man i uttalandet.

”Början på en invasion”

Vita huset har tidigare inte velat likna det ryska agerandet vid en invasion, men under tisdagseftermiddagen pressades säkerhetsrådgivaren Jon Finer på ett svar:

– Ryssland har invaderat Ukraina sedan 2014 då gick in på Krimhalvön. Jag vet inte hur mycket tydligare jag kan bli. Det här är början på en invasion.

På tisdagseftermiddagen fick Vladimir Putin grönt ljus av parlamentet att använda militär makt utanför Rysslands gränser.

Människor från Doneskområdet evakueras till annan ort i Ryssland.